За поредна година България е сред страните в Европейския съюз, в които бизнесът и гражданите смятат, че има относително висока степен на корупция. България се нарежда на 69 място по индекса за възприятие на корупцията за 2014 г. на организацията Transparency International, като остава след страни като Турция и Македония (на 64 място).

Корупционният индекс показва нивото на корупция в публичната сфера в 175 държави. Той фокусира вниманието върху корупцията в обществения сектор и я определя като злоупотреба с общественото положение за лично облагодетелстване.

Резултатът на дадена държава показва нивото на възприятие на корупцията в публичния сектор на страната по десетобалната система, където 0 отговаря за силно корумпирана държава, а при резултат 100 няма корупция.

През тази година резултатът на България е 43, което нарежда страната в средата на класацията. Отбелязано е леко подобряване спрямо 2013 г., когато резултатът е бил 42. През 2012 г. България отново е имали 43 точки.

Въпреки това подобрение България остава в групата на Гърция, Италия и Румъния, или държавите от ЕС, в които възприятието за корупция показва най-лоши оценки. На същото ниво са още Бразилия, Сенегал и Свазиленд.

Снимка: Transparency International

Турция, която беше разтърсена през изминалата година от корупционни скандали и изрично е посочена от авторите на класацията като един от примерите за най-рязко влошаване (понижението е с 5 единици), е с по-добра позиция от България.

На 64 позиция като Турция е и Македония, като от съседите на България само Сърбия е оценена по-лошо - индекс 41 и 78 място.

От другите балкански страни Черна гора е на 76 място с резултат 42, Босна и Херцеговина се нарежда на 80 място с резултат 39 за тази година, а Албания и Косово са на едно и също място – 110 с резултат 33.

Най-малко корупция има в Дания, която е на първо място. Нейният резултат е 92, като през миналата година той е бил 91, а през 2012 г. – 90. В челната петица попадат още Нова Зеландия, Финландия, Швеция, Норвегия и Швейцария.

В дъното на класацията пък са Ирак, Южен Судан, Афганистан, Судан, Северна Корея и Сомалия. Украйна е на 142-ро място, а Сирия и Ирак съответно на 159-то и 170-то място.