Българите не са привърженици на крайностите и се изплашиха от и от патриотите и лозунгите на БСП. Журналистите Иван Гарелов и Емил Кошлуков се обединиха около тезата, че предсрочните избори са показали, евроатлантическата ориентация на българите и това, че не подкрепят промяна в тази ориентация.

Иван Гарелов коментира резултатите от вота в неделя с думите, че левицата сега ще бъде силна опозиция, което ще е добре за управлението. „ГЕРБ си извоюва 4 години напред, а БСП реабилитира лявото. Вече да кажеш, че си от БСП не е толкова срамно, колкото беше преди изборите. Ролята на президента също нараства като гарант на стабилност”, заяви той.

Кошлуков допълни, че Борисов е използвал изборите, за да си спечели по-добри партньори, а условията, които патриотите поставят сега ще бъдат със сигурност смекчени, защото при нови избори те вече няма да имат такъв успех.  

Журналистите се разминаха в позицията си дали Нинова и Борисов трябва да седнат на коалиционни преговори. Според Гарелов не може да не се има предвид тази възможност, а според Кошлуков подобен ход би унищожил Нинова и възхода на лявото.

Ролята на ДПС в новия парламент ще бъде по-скоро подкрепяща, но според Кошлуков ще има промяна в образа им. Заради разделението и ДОСТ ще има изменение в политиката на ДПС и към самите тях.

 Попитани за прогноза за следващите избори Гарелов коментира, че българите няма да понесат нов вот, а според Кошлуков изборите за Европарламент през 2019 г. ще са възможност отново да се премерят силите.