Български шофьори обявиха безсрочна контраблокада на ГКПП Кулата – Промахон заради неспазването на графика за преминаване, договорен с протестиращите гърци фермери.

За втори път шофьорите взеха властта в свои ръце и блокираха границата двустранно. Единствената кола, която пропуснаха, превозваше храна за бедстващите шофьори от другата страна.

Опашката от тирове пред граничния пункт на наша територия е 12 км. Преди граничния пункт има блокада от автомобил на Гранична полиция, на около 1 км преди патрул на Пътна полиция спират и леки автомобили.

Изходите на пункта от гръцка страна са блокирани с огради, преди тях са около 100-ина протестиращи, от колоната преди границата пеш се присъединяват и други техни колеги.

Протестиращите искат на барикадата да пристигнат еврокомисари, тъй като явно договорките на междуправителствено ниво не се спазват.

„Вчера в 13 ч. бе нарушен от гръцка страна договореният коридор, който трябваше да бъде отворен до 16 ч. Протестът ни започна в 11 ч. днес, когато трябваше да пуснат товарните автомобили, чуваме, че това няма да стане в продължение на 72 часа”, казаха протестиращите.

„Единственият начин да получим отговор е така нареченият протест, който правим в момента. Единственото изключение, което правим е за болни хора, които доказват, че не могат да бъдат на опашката”, каза един от протестиращите.

Пътят на стотици, пътуващи за и от Гърция беше затворен. Сред блокираните е и автобусът на Виктория и Теодор, които си взели отпуск, за да посетят приятели в Солун. Теодор се чувства лично обиден от ситуацията с гръцката блокада, защото е живял в южната ни съседка 17 години.

„Все пак как могат гърците да идват при нас, а ние не можем да идем при тях, това е несериозна работа“, казва той.

Защо не отидат да ударят по масата на ЕС, какви са тези там мошеници. Аз съм немски гражданин, роден съм в Германия и говоря български. Безобразието е за мене, че на западна граница в средна и Западна Европа такова нещо не може да се случи“, коментира германският гражданин Петер Барт.

Вече сме решили, че докато не се разреши окончателно проблемът с гръцките фермери, докато не се махнат от границата, няма да се махнем и ние, заканиха се шофьорите.

Преди седмица – на 9 февруари, български шофьори и превозвачи отново блокираха пункта за 10 часа.