Българите се подредиха на опашката в класацията на европейските нации за владеене на чужди езици според изследване на Евростат за тенденциите в изучаването на чуждоезични дисциплини.

Едва 39% от трудоспособните българи на възраст между 25 и 64 години твърдят, че владеят и ползват поне един чужд език, докато в ЕС този показател е средно 66%.

Най-нисък интерес към владеенето и ползването на чужди езици в ЕС е регистриран в Унгария - едва 37 на сто от трудоспособните унгарци си служат с поне един чужд език.

Значително по-впечатляваща е ситуацията в съседните на България държави: в Румъния 74% от възрастните ползват и владеят чужд език, в Сърбия – 63%, а в Гърция - 58%.

Испанците (51%), гърците (58%) и французите (59%) са в средата на класацията на ЕС относно ползването на чужди езици. Най-висок дял на хората в трудоспособна възраст, които владеят и ползват чужд език е регистриран в Люксембург – 99%, следван от Литва (97%), Латвия (95%), Дания (94%) и Словения (92%).

В изследването е отбелязано още, че от българите на възраст 25-64 г., които ползват английския като основен чужд език, едва един от петима души го владее професионално, 35% го ползват свободно, а 45 на сто са декларирали, че го ползват слабо.

Най-високо професионално владеене на английски език сред хората на възраст 25-64 години е регистрирано в Люксембург - 77 на сто от владеещите езика. Следващи в класацията по този показател са Латвия (68%), Малта (53%) и Литва (47%).

Най-ниско владеене на английския език в тази възрастова категория е отчетено в Италия (10%), Франция (13%) и Германия (16%).

В публикуваните данни на Евростат за езиковите умения на учениците България заема сравнително предно, но не и челно място със 79 на сто от подрастващите, които изучават най-популярния английски език.

Английският език очаквано е номер 1 в предпочитанията на учениците от Малта и Австрия, където той се изучава от всички. В Испания и Италия английският е предпочитан от 99% от учащите се, в Гърция - от 97%, в Хърватия – от 95 на сто, във Франция – от 93 на сто, в Полша – от 91 на сто.

Като цяло 83 на сто от учениците в началното и средно образование в ЕС изучават английски език, както и 94 на сто от учениците в горните курсове.