48-годишен български гражданин със съмнения за ебола е настанен в инфекциозното отделение на Военномедицинска академия, потвърдиха от здравното министерство.

Мъжът, пристигнал от Сиера Леоне, е бил настанен първо в болница „Токуда” с висока температура - един от стандартните първи симптоми на ебола, но и на много други заболявания.

Със специална носилка той е бил преместен в клиниката за инфекциозни болести на Военномедицинска академия.

Бившият здравен министър Десислава Атанасова обаче потвърди пред bTV, че има пациент със симптоми на ебола у нас. По думите й, всички хора, които са били в контакт с него, са изолирани и няма място за паника. Минути по-късно дойде и официалното потвърждение от Министерството на здравеопазването.

Пред bTV директорът на инфекциозното отделение във ВМА проф. Камен Плочев посочи, че пациентът е в "съхранено състояние", няма полиорганна недостатъчност, но има някои проблеми, а освен това е с хронично заболяване.

Той посочи, че 7 човека, които са били в контакт с болния в "Токуда" ще бъдат настанени в клиниката за 21 дни. Общо 25 души, които са били в пряк или непряк контакт с болния, са изолирани.

"Цялата система, която бяхме организирали от няколко месеца, сработи перфектно", каза медикът.

По думите му, клиничната картина при пациента не съответства точно на това, което е виждал при специализацията си в чужбина, но все пак изследванията ще кажат точно.

Пробата на пациента е изпратена за анализ в българска лаборатория (а не в Германия, каквато беше първоначалната информация). Резултатите от късно тази нощ ще покажат дали пациентът е болен от ебола, или не.

В МЗ действа кризисен щаб.

Вижте официалната информация от Министерството на здравеопазването:

Днес в Министерство на здравеопазването (МЗ) постъпи информация от МБАЛ „Токуда“ АД за български гражданин с грипоподобни симптоми пребивавал в последния месец в Сиера Леоне. Пациентът е прегледан и преценен като случай подлежащ на клинично наблюдение и допълнително лабораторни изследвания.

Поставен е в режим на изолация във Военномедицинска академия (ВМА). Съобразно приетите протоколи за действие препоръчани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) здравните власти и СРЗИ са предприели необходимите действия по установяване и изолиране на лицата, които са били в контакт с пациента.

Тези мерки ще бъдат в сила до получаване на резултат от вирусологичното изследване, което ще излезе в късните часове на тази нощ.

В Министерство на здравеопазването функционира щаб, който поддържа постоянна връзка със Столична районна здравна инспекция (СРЗИ), ВМА, МБАЛ „Токуда“ АД, Национален център по заразни и паразитни болести и вирусологичната лаборатория към него.   

Контекст

От края на декември м.г. досега от тежката заразна болест са починали близо 5500 души. Броят на заразените с болестта надхвърля 15 000, като почти всички са в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея. В

Заразата тръгна от Западна Африка, но постепенно стигна до САЩ и Европа. Двама испански духовници се заразиха в Либерия и Сиера Леоне и починаха в родината си, като при лечението им инфекцията достигна и до медицинска сестра, която беше излекувана.

Американски лекар от либерийски произход почина от ебола в САЩ. Две медицински сестри се заразиха от него, но бяха излекувани. До щастлив край се стигна и в случая с друг лекар, който е работил в Западна Африка.

Нигерия пък стана положителен пример с това, че практически изкорени епидемията на своя територия.

Иначе, Франция, Германия, Норвегия, Швейцария и Великобритания и др. поставиха под карантина лица, заради подозрения за ебола, които не се потвърдиха.

Няма страшно!

В огромния процент от случаите извън Африка, в крайна сметка се разбира, че става въпрос за друго по-безопасно заболяване.

Като цяло, ебола се предава изключително трудно - нужен е пряк контакт с кръв или други телесни течности на пациент. Затова и практически всички заразени са в африкански държави с много лоши хигиенни условия или при лечението на лица, които са вече в тежък стадий на заболяването.

Ебола не се предава след ръкуване или друг случаен контакт на обществени места с хора, при които не се наблюдават признаци на болестта. Не е възможно да се заразите с вируса ебола при досег с пари, покупка на хранителни стоки или плуване в басейн.

Вирусът ебола не се пренася от комари. Той се унищожава лесно от сапун, избелващи препарати. Върху изложени на слънце или изсъхнали повърхности вирусът ебола остава жизнеспособен за изключително кратко време.

Когато замърсени със заразена течност дрехи се изперат при високи градуси в перална машина, вирусът ебола се ликвидира.

Имаме готовност

Националният здравен консултант Д-р Ангел Кунчев и директорът на клиниката за инфекциозни болести във ВМА проф. Плочев неотдавна изразиха пред bTV категоричното мнение, че в България има условия за изолиране на пациенти с вируса Ебола, ако има съмнение за такива.

„Имаме познания, имаме екипи, имаме и място за изолация. Нямаме това, което нямат и другите – нямаме лекарства. Ако има оплаквания от симптоми на този вирус, можем веднага да реагираме и да изолираме”, увери началникът на Инфекциозната клиника във ВМА.

Националният здравен консултант подчерта, че има възможност за бърза реакция на територията на цялата страна.

„Разбира се, че разполагаме с екипировка – както на централно ниво в Инфекциозна болница, така и във всяка една Районна здравна инспекция има изолационни костюми, които позволяват пълна изолация. Филтрите на дихателните маски не пропускат вирусни частици, колкото и малки да са те, така че има възможност да се работи в условия на високо рисково заболяване”, обясни д-р Кунчев.

  • Епидемията от ебола официално затихна
  • Заразените от ебола в Западна Африка са най-малко от началото на годината
  • Случай на ебола в Италия
  • СЗО е регистрирала за два дни в Западна Африка 25 смъртни случая от ебола
  • Повече от 26 000 души са се заразили с ебола от началото на епидемията
  • СЗО призна за сериозни пропуски при овладяването на вируса на ебола
  • Последният заразен с ебола пациент в Либерия почина
  • Британска медицинска сестра е излекувана от ебола с експериментално лекарство
  • Една година епидемия - ебола остава глобална заплаха
  • "Лекари без граници" обвини световната общественост в бездействие срещу ебола