България ще участва с 400 военни в многонационалната бригада на НАТО в Румъния. Това е позицията, която делегацията ни ще заеме на срещата на върха на Алианса във Варшава след 2 седмици. Решението взе правителството на извънредно заседание тази сутрин.

България ще участва в тренировки и учения на пакта на ротационен принцип.

„Тези 400 военнослужещи ще бъдат позиционирани в България и ще участват в различни тренировки и учения, когато се наложи”, съобщи министър Николай Ненчев.

„Русия струпва въоръжение в Черно море и по границите на Крим и това внася дисбаланс. НАТО е длъжно да усили отбранителните сили на съюзниците си”, каза министър Даниел Митов.

Решението на правителството бе взето преди премиерът да бъде изслушан в парламента по същата тема.

„Ние сме разтревожени от факта, че вие твърдите, че са провеждани разговори без да сте информиран за това и зад гърба ви са поемани ангажименти”, коментира Ангел Найденов.

„Ние сме се доказали във всяко едно отношение, че сме абсолютно лоялен член на НАТО. Когато за една нощ или един ден при посещението на президента Путин в Анкара Южен поток стана Турски поток, солидарността и ангажимента на натовските държави къде беше”, коментира премиерът Бойко Борисов.

Преди седмица президентът, министрите на отбраната и външните работи и министър-председателят се разминаха в позициите си дали подкрепяме румънската инициатива за многонационална сухопътна бригада от 5000 души или подкрепяме и създаването на общи военноморски сили на НАТО в Черно море.