България има напредък в областта на съдебната реформа, но борбата с корупцията е в ранна фаза. Това пише в годишния доклад на Еврокомисията. Препоръките към новото правителство са сериозни, а Брюксел очаква напредък преди края на годината и началото на българското председателство на Европейския съюз.

От ЕК твърдят, че изпълняването на препоръките са възможни. България би била в значително по-комфортна позиция, ако поеме председателството на Съвета на ЕС без да й тежи механизъм за проверка по 6 показателя. Остават 11 месеца до следващия доклад, а напредъкът през последните 10 години се оценява от Брюксел като по-бавен от очаквания.

Сред най-важните препоръки на Брюксел са прозрачност при избора на висши съдебни служители, изменения на наказателно-процесуалния кодекс за преследване на корупцията по висшите етажи на властта, както и създаване на ефективен орган за борба с корупцията.

На въпрос дали може да се отговори на тези 17 препоръки до края на годината Франц Тимерманс, зам.- председател на ЕК е категориен, че може. „Не бих написал тези препоръки, ако не вярвах, че са изпълними преди края на мандата на тази Комисия”, каза той.

 България обаче поема председателството на Съвета догодина. Не е ли притеснително, че може да се окаже първа в тази роля и под действието на механизъм за проверка? „Важното за мен сега е сътрудничеството със страна- член, за да са ефективни мерките в съдебната система и в борбата срещу корупцията. В доклада е отбелязан невероятен и впечатляващ напредък. Предстоят още важни стъпки, но съм много позитивно настроен относно съвършеното до момента”, посочи Тимерманс.

Следващият доклад на Брюксел е през декември.

Механизмът за проверка ще отпадне, когато България покаже необратими резултати по всичките 6 показателя в него. Комисията желае това се случи преди края на мандата й, а той е през есента на 2019 г. Но резултатите от усилията от българска страна ще определят точната дата.

Какви бяха реакциите в парламента на доклада вижте тук: