Двама души, за които турските власти твърдят, че са членове на забранената Кюрдска работническа партия, са били заловени след бягство към България при съвместна операция на двете страни, предаде БТА.

От информацията на агенцията и публикациите в турските медии не стават ясни имената на двамата. Сайтът „Хаберлер” твърди, че задържането е станало в събота по обед.

Според в.”Йени Сафак”, двамата са били арестувани на българска територия и след това са били предадени на компетентните органи от южната ни съседка на пункта при Капитан Андреево – Капъкуле. Медията съобщава за случилото се под недвусмисленото заглавие „Опаковаха ги в България”.

Операцията идва броени дни след предизвикалото политически скандал връщане на Абдуллах Бююк на Турция. Бизнесменът, който е симпатизант на опозиционния духовник Фетхуллах Гюлен, тихомълком беше заловен в София и превозен до границата с мотива, че документите му са нередовни. С действията си МВР наруши няколко закона и на практика „прескочи” съда, който на две инстанции не разреши екстрадирането на Бююк.

Турският президент Реджеп Ердоган похвали действията на официална София докато управляващите у нас първо твърдяха, че са изгонили турчина по чисто административни промени, а след това ръководители в МВР (и някои конкретни медии у нас) започнаха да прокарват тезата, че експулсираният е представлявал заплаха за националната сигурност.