Угур Емироглу, аташе в Генералното консулство на Република Турция в Бургас, е обявен за нежелано лице (persona non grata), съобщи агенция „Фокус”. Според агенцията това е потвърдено от дипломатически източник, чието име не се споменава.

Причината за това решение е осъществяването на дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Преди да бъде акредитиран като дипломат Емироглу е бил имам. Според източника той се е занимавал с религиозна дейност и в България.

Дипломатическият протокол предполага в подобни ситуации реципрочни действия от другата страна. Според Mediapool, южната ни съседка е поискала главният ни консул в Истанбул да напусне страната.

Справка на агенция „Фокус” сочи, че Емироглу е бил мюфтия в Бурса, Трабзон, Дюнихане и Страсбург. Бил е служител в Дианет и е изпратен в България през 2015 година.

Дипломати смятат, че намесата на турското аташе във мюсюлманското вероизповедание в страната е несъвместимо със статута му.

Твърди се също, че той е оказвал натиск върху дейци на определена политическа партия да заемат страната на отстранения й наскоро лидер, което само по себе си е груба намеса във вътрешно-политическия процес в България.

Угур Емироглу и посланик Сюлейман Гьокче в Разград през юли м.г.
Снимка: БГНЕС

Днес турското консулство в Бургас остана затворено и обградено от жандармерия.

Министерство на външните работи отказа да коментира защо Емироглу е обявен за персона нон грата в страната. Говорителят на министерството Бетина Жотева подчерта, че този въпрос няма да бъде коментиран нито сега, нито в бъдеще.

По-късно от Външно излязоха с официална позиция, в която се казва следното: В отговор на силния обществен интерес към появилата се в медиите информация, според която дипломат от турското Генерално консулство в Бургас е бил обявен за нежелано лице (persona non grata) Министерството на външните работи би желало да отбележи, че в съответствие с дипломатическата практика в подобни случаи няма да коментира тази тема нито сега, нито в бъдеще.

По думите на местни граждани Емироглу често е ходел в Шумен, където е посещавал „Томбул джамия”. По-късно е наел там квартира и се е срещал с местните имами, за да ги учи как правилно да отслужват молитвите.

Политическите коментари

„Надявам се, че Угур Емироглу няма да е последният санкциониран дипломат, трябва да е ясно, че България уважава сувернитета си”, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той определи санкцията като стъпка в правилната посока.

"Генезисът на упоменатия заместник-консул е повече от интересен. Когато този човек идва тук от Бурса, където е основната маса от нашите изселници, е много добре подготвен ход от гледна точка на осъществяване на пряко влияние и формиране на позиции и виждания между нашите сънародници тук и между изселниците в Бурса и въобще в тези райони на Турция", коментира Румен Петков от АБВ.

Валери Симеонов от НФСБ директно определи дипломата като агент на турските служби.