България иска контролен дял от активите на ЧЕЗ у нас
Това стана ясно от съвместно изказване на Гинка Върбакова, Владислав Горанов и Томислав Дончев. Собственичката на „Инерком България“ е „склонна държавата да има участие в сделката, ако това ще успокои потребителите“
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 3
  • 5
    4
2111574912.jpg
Снимка: Ладислав Цветков

България иска най-малкото контролен дял от активите на ЧЕЗ у нас, стана ясно от съвместно изказване на собственика на „Инерком България“ Гинка Върбакова, финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев след близо едночасова среща при министър-председателя Бойко Борисов.

Днес Върбакова заминава за Чехия, за да разговаря с продавача за възможностите това да се случи.

„Обсъдихме обстановката, която се създаде със сключването на нашата сделка, и притесненията, които изразяват всички. Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката и компанията, която ще придобием“, каза Върбакова, като уточни, че контрол означава, „за да може да бъде гарантирана сигурността на крайните потребители“.

2111574911.jpg
Снимка: Ладислав Цветков

„Това са вече разговори, които ще водим в ЧЕЗ с продавача. Преди това не бих могла да коментирам каквото и да било“, посочи още тя.

Хаотичните действия на кабинета противоречат на собствените му декларацииТака държавният глава коментира заявеното от правителството намерение държавата да придобие контролен дял от активите на ЧЕЗ у нас

„Ако това ще успокои крайните потребители, да, склонна съм държавата да има участие в сделката. Склонна съм да прехвърля договора, който имам, стига продавачът да е съгласен на това. Това са разговори, които ще предстоят“, каза Върбакова.

2111574919.jpg

По думите ѝ „финансирането е напълно публично“ и ще е от международни банки. „Няма участие на български банки във финансирането“, каза Върбакова.

Таско Ерменков: Фаворит за активите на ЧЕЗ е държаватаСделката на Гинка Върбакова едва ли ще случи, коментира социалистът

Тя подчерта, че едва на тази среща се е запознала с премиера.

Държавата иска „най-малкото контролен дял“, каза министър Горанов. Той коментира, че разговорите са на твърде предварителен етап.

„Заявихме ясно воля, че искаме да участваме в тази сделка по един или друг начин. Ако чешката страна се съгласи, държавата има възможността през една или друга форма – било през средства от бюджета, било през частно придобиване през някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка. Но сами разбирате, тук говорим за сделка, готвена извън държавата с повече от година и половина история между частни субекти. Ние се включваме на етап, в който имаме подписан договор за покупко-продажба и сме в деликатната ситуация да зависим от волята на два независими от влиянието на държавата частни субекта“.

Изслушване в парламента за сделката за ЧЕЗПреди изслушването в парламента Бойко Борисов се срещна с Гинка Върбакова в Министерския съвет

Когато имаме позицията на чешката страна, веднага ще бъдете уведомени, каза той.

На въпрос дали държавата има пари, за да участва в сделката, Дончев отговори: „Щом разговаряме, очевидно има“.

Вижте цялото изказва не на Върбакова и Горанов:

По-рано днес от правителствената пресслужба съобщиха, че в телефонен разговор с чешкия премиер Андрей Бабиш снощи Борисов е помолил „за съдействие за осъществяване на разговори с ръководството на „ЧЕЗ Груп“ в случай, че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на електроразпределителното дружество в страната ни“.

Борисов е помолил Бабиш за съдействие, ако България реши да купи активите на ЧЕЗПремиерът е поискал съдействие за осъществяване на разговори с ръководството на „ЧЕЗ Груп“, ако страната реши да предприеме такива действия, се казва в прессъобщение

Анкета
Ще успее ли държавата да купи активите на ЧЕЗ в България?
Резултати

  • 5
    4
Още по темата
3 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре