България и Македония подписаха историческия Договор за добросъседство (ОБЗОР)
Това става факт след 18 години дипломатически усилия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 4
    0
Македония, Бойко Борисов, Зоран Заев
Снимка: Радослава Домусчиева

Българският премиер Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев подписаха днес в Скопие Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство. Това става факт след 18 години преговори.

България и Македония подписаха Договора за добросъседствоПоказваме на ЕС, че в размирните Балкани, мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало, заяви българският премиер Бойко Борисов

Договорът предизвика много полярни реакции.

По същество той е доста типов документ, какъвто подписват повечето съседни страни по света, но в него изрично е записано, че двете страни приемат споразумението, изхождайки от общата история на държавите и народите ни.

Освен това Македония на практика се отказва от претенциите си за македонско малцинство на наша територия. Те са свързани най-вече с резултатите от преброяването през 1946 г.

По нареждане на тогавашните български комунистически власти, огромна част от населението в днешна югозападна България е записано с националност „македонец/македонка”.

Въпреки документите и показанията на свидетели за насилствената подмяна на националността на българското население, властите в Скопие дълги години използваха документите от българските архиви, за да защитават своята претенция.

За сметка на това обаче, днес премиерът Борисов сложи подписа си и под второ копие на документа:

Език, Договор за добросъседство
Снимка: bTV

Т.е. – на официалния език според Конституцията на Македония.

Според подписания днес договор през следващите три месеца страните ни трябва да създадат две комисии. Първата ще бъде фокусирана върху историята и съдържанието на учебниците.

Втората, съставена от министри и официални лица, ще следи за спазването на договора и подобряването на отношенията в бъдеще.

Бойко Борисов в Скопие: А какво, да се сбием ли?Така премиерът отговори на въпрос защо е в Македония точно на Илинден

След официалната церемония по подписването на договора премиерът Борисов проведе работна среща с председателя на опозиционната сега ВМРО–ДПМНЕ Никола Груевски.

Като лидери на партии, които са членове на ЕНП, двамата се обединиха около разбирането, че единственият възможен път пред Република Македония и България е европейският, съобщиха от правителствената пресслужба.

Бойко Борисов, Никола Груевски
Снимка: Министерски съвет

Вижте още във видеото:

  • 4
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре