Министърът на културата Вежди Рашидов и италианският му колега Дарио Франческини подписаха в София меморандум за разбирателство между България и Италия в областта на
предотвратяването на нелегалния трафик на културни ценности.


Като две държави, богати на културно наследство, този документ е много важен, двете страни имаме нужда от съдействие и съвместна работа в тази насока, отбеляза министър Рашидов.

Франческини посочи, че е предвидена и възможност за обучение на български полицейски и митнически служители във връзка с борбата с незаконния трафик на културни ценности.

Двамата министри са обсъдили и теми като 2019 г., когато градове от България и Италия ще бъдат европейски столици на културата. Обмисля се идеята за голям културен обмен между двете страни.

Вежди Рашидов и Дарио Франческини са инициатори и на обща декларация на министрите на културата от страните от ЕС относно запазването на културните паметници, които в момента се унищожават. "Трябва да вземем важно решение да може всички паметници да се дигитализират и качат на електронни носители, защото много от тях се унищожават безвъзвратно", коментира Вежди Рашидов.

Основната цел на подписания днес меморандум е да се насърчи обменът на информация и опит между България и Италия в сферата на законодателството за защита на движимите културни ценности и съответни политики и мерки, както и да се засили обменът и обучението на експертите, работещи в тази област.