България е сред първите държави-членки на ЕС по направени и обслужени междинни плащания от началото на годината по оперативните програми от периода 2014 - 2020 г. Това показва официална справка на Европейската комисия, изпратена до ресорните комисии в Европейския парламент, обяви в Габрово евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

По думите му България се нарежда на трето място в европейската класация за 2017 г., като възстановените от ЕК междинни плащания за страната са на стойност 67 млн. евро. За сравнение през януари към Финландия са разплатени 3 млн. евро, към Италия - 4 млн. евро, а към Унгария - 2 млн. евро. Други 20 държави не са получили никакви плащания.

За тази година сме лидери по получени средства. Средно разплатените за Европейския съюз са 1.7 процента, а за България са 8 процента, каза Новаков. Междинните плащания са тези, които държавата е разплатила към бенефициентите и е поискала от ЕК да възстанови на база извършена работа и изпълнени проекти. Това са средствата, които България е получила от ЕК само за месец, благодарение на постигнати резултати, уточни евродепутатът.

Преди по-малко от месец обаче от БСП изнесоха данни, според които има опасност от спиране на средства по европейските фондовете още през тази година, защото страната не е изпълнила 14 от 45 предварителни условия от споразумението за партньорство за периода 2014 – 2020 г.

Депутатът Иван Иванов съобщи тгогава, че за три години от настоящия програмен период изплатените средства са около 7%, което е близо 1 млрд. изплатени евро от общо 17 млрд., заяви той. По думите му една четвърт от плащанията не са отишли директно в бизнеса или общините, а в банките, каза той.