България е на трето място в Европейския съюз по брой приключени разследвания за измами със средства на Общността, предизвикани от проверки на ОЛАФ. Това се посочва в годишния доклад на европейската служба за борба с измамите, цитиран от БТА.

На първо място е Румъния с 36 следствия, на второ е Унгария с 13, а в България завършените следствия са 11, показват данните. В над половината от случаите (55 на сто) в нашата страна са били повдигнати обвинения след проверки и препоръки на ОЛАФ.

През миналата година службата отчита рекорден брой на повдигнатите обвинения по нейни разследвания. В същото време продължителността на разследванията бележи спад.

Нямаме възможност да работим над достигнатата бройка проверки, нямаме повече капацитет, заяви на пресконференция генералният директор на службата Джовани Кеслер.

Основната част от сигналите, получавани в ОЛАФ от България за последните седем години, са били изпращани от "частни източници" (54 сигнала), а едва пет сигнала са били от обществени институции.

Сред случаите, съобщени от българските власти, отново е посочен примерът с програма САПАРД. ОЛАФ съобщава, че разследването за измама със 7,6 милиона евро от бюджета на ЕС е обхванало Германия, Италия, Испания, Холандия, Словакия, Швеция и Великобритания.

ОЛАФ представи днес разбивка по националности на своите служители. Най-много (73) са белгийците, а българите са 22-ма и са сред многочислените групи. Представена е българката Цветелина, чиято фамилия не се споменава. Тя оглавява дирекция в европейската служба, след като по-рано е работила в българската комисия за защита на конкуренцията и в администрацията на Висшия съдебен съвет.

Българката участва в разследванията на ОЛАФ още преди присъединяването на България към ЕС. Отчита се, че освен в разследвания по български случаи, тя е полезна и в проверките срещу държави от бившия съветски блок заради познанията си по руски език