Източването на банкови карти чрез скиминг бележи ръст от 10% на година. Технологията е толкова напреднала, че на крадците им трябва само половин час, за да изтеглят парите на другия край на света.

Официална статистика за размера на кражбите чрез скиминг няма. Но става въпрос за милиарди долари годишно в световен мащаб – оценките са за между 6 и 10 милиарда долара.

От тях над 1 милиард в Европа, като най-потърпевши са Франция, Великобритания и Германия.

А според данни цитирани от „Блумбърг” – хората, които източват банкови карти са най-вече от България, Армения, Румъния и Бразилия.

Преди около година от дебитната карта на Владимир Анастасов са източени почти всички налични пари. „В един прекрасен момент получих sms. Погледнах и видях, че са ми източили 400 лв. Oт спешния телефон като се обадих, веднага засякоха, че аз се намирам на място, на което няма как за 20 минути да стигна”, разказва той.

Така следващият опит за теглене от картата му е предотвратен. Уязвимото звено в тази технология е магнитната лента, казват експертите. И понеже картите, които имат и чип не могат да бъдат източени на банкомат у нас, данните се изпращат на другия край на света.

„Гледат да източват парите в държави, където не е въведена чип технологията - например САЩ, Доминиканска република, Тайланд, Тайван”, обяснява Христо Костов, гл. дирекция „Бизнес развитие - картови услуги”.

По ирония на съдбата именно българи разработват и продукт, който защитава уязвимото звено в банковата карта. При поставянето му се скрива цялата информация от магнитната лента и препраща към данните в чипа, който крадците засега не могат да разбиват.

„За съжаление имиджът на България ни преследва навсякъде. Имахме клиенти и те казаха – страхотно, много е хубав продуктът, но можем ли от опаковката да махнем факта, че е направен в България и българския език също”, казва Георги Кънев от фирмата разработила защитата от скиминг.

И ако кредитните карти са изцяло застраховани при кражба, при дебитните рискът се поделя между банката и клиента. Затова за Влади е добра новина, че си получава обратно всички средства.

А съветът на експертите е освен да крием пин-кода, и при най-малко съмнение да не слагаме картата в банкомата.

Като цяло тенденцията е уязвимата технология с магнитна лента да остане в миналото. Дотогава обаче според проучвания в световен мащаб една на всеки 1200 транзакции е обект на скиминг атака.