В България е напълно законно да осиновиш, а след това да върнеш дете. За последните три години са направени четири международни разсиновявания, три от тях – от американци.

Според зам.-социалният министър Росица Димитрова е нужна не промяна в законите, а „повече работа с хората, по-голяма прецизност, повече подготовка на всички екипи, които са ангажирани с подготовката и на децата за осиновяване, и съответно и на кандидатите за осиновители, повече работа с международните акредитирани агенции, които са оторизирани да извършват международните осиновявания“.

Снимка: bTV

Не можем да си позволим да продължаваме да нараняваме психиката на едно дете, което по ред причини няма как да остане в биологичното семейство и се пристъпва към осиновяване, каза още тя.

По думите ѝ последният случай с четирите разсиновени братчета и сестричета е „изключително разтърсващ“.

Вижте повече във видеото:

Целия филм на Виктория Готева гледайте в „bTV Репортерите“ в неделя след централната емисия новини.

За информацията, че стотици деца са били тормозени от приемни родители Димитрова коментира, че не знае откъде са се появили данните. Тя посочи, че наистина над 460 приемни семейства са заличени от регистъра в последните две години, както и че при данни за тормоз следва заличаване, но това не означава, че всички семейства за заличени от списъка именно по тази причина. „Мониторингът на Агенцията за социално подпомагане не отчита тази цифра да е в резултат тормоз на децата в приемна грижа“, каза Димитрова.

Снимка: bTV

Заличаване се прави и при недоказана недобра грижа на приемното семейство към приемните деца и когато се констатира нагласа в приемното семейство само да получава пари или абдикира от контакта със специализираните институции, посочи тя.

Вижте целия разговор във видеото: