Най-важното при случая в Лясковец оттук нататък е да се вземат поуките и да не се допускат такива грешки. Това заяви пред журналисти в Лясковец новият вътрешен министър и вицепремиер Румяна Бъчварова. Днес в града се открива паметна плоча на спецполицая Емил Шарков в СОУ „Максим Райкович”.

Тя обясни, че има две проверки по злополучната операцията в Лясковец, при която Шарков бе убит.

„Запозната съм с резултатите, но трябва да обсъдя с професионалното ръководство дали ще бъде назначена нова проверка. Уверих близките на командоса, че съм готова да разговарям с тях и да чуя тяхната гледна точка”, каза Румяна Бъчварова.

Във връзка с промените в МВР, вицепремиерът посочи, че смята да продължи започнатата от предшественика си Вучков реформа. „Според мен реформата е правилна, много добра и смела. Мисля, че трябва да се върви в посока на преструктуриране на министерството”, допълни още министърът на вътрешните работи.

Според нея обществото ни боледува и нашата мисия като хора, които служат на държавата и като граждани, е да го излекуваме. Бъчварова заяви, че това няма да стане бързо и лесно, но ако всички носим тази отговорност, обществото ни ще върви напред.

„Не познавам Емил Шарков, научих за него преди година покрай трагичния инцидент, но днес съм тук, не защото е редно един министър на вътрешните работи да бъде там, където негов служител е загинал, а защото чувствам своето присъствие като човешки дълг. Забелязах, че е роден на датата, на която съм родена и аз и днес, когато приемам поздравления, за него говорим в минало време – това е крайно несправедливо. Мога да изразя съчувствието си към близките на Емил Шарков и си мисля, че по някакъв начин разбирам и уважавам техните чувства. Изразявам своя поклон за това, което той е направил. Той е пример за доблестен боец. Не трябва да го забравяме и съвсем в човешки план поемам отговорността си за живота на всички хора, които са избрали професията и осъзнали риска за живота си в името на това да служат на обществото. Случката в случая тук, преди година, се дължи на един болен човек . Бог да дава сили на близките и приятелите му да продължат и да не го забравят”, каза Бъчварова.