През следващите месеци Столичната община ще изгради допълнително видеонаблюдение в София. Това стана ясно от срещата между вътрешния министър Румяна Бъчварова и кмета на София Йорданка Фандъкова, на която се обсъждат нови завишени мерки за сигурност в столицата и страната след атаките в Париж.

МВР подпомага с допълнителни екипи централните места и на местата, където има масово струпване на хора.

На масовите мероприятия ще има по-засилен полицейски контрол.

Към момента е ясно, че охранителни фирми започват масирани проверки на публични места, където се събират много хора. Те ще проверяват търговски обекти, болници, детски градини, училища и големи учреждения.

Шофьорите в столичния градски транспорт са инструктирани да следят за подозрителни пътници в превозните средства.

Цветан Цветанов е шофьор в столичния градски транспорт. Освен да превозва пътници, да внимава на пътя и продава билети, от днес той има и нова отговорност- да следи за подзрителни лица в автобуса.

Шофьорът обяснява, че може да подаде сигнал само в краен случай. „Само ако някой ме напдне, тогава мога да нитсна паник бутона”, допълни Цветанов.

Общината и МВР увеличават броя на служителите на реда в централните части на столицата.

Всеки ден масово струпване на граждани има и в един от столичните молове, но служители за сигурност не видяхме.   Охраната на мола не е повече от обичайното, въпреки че ръководството на търговския център ни уверяват, че са взели всички мерки за да гарантират сигурността на клиентите си. Те от своя страна се чувстват сигурни.

На летището обаче освен повече охрана, от днес има и специално обучени кучета, които проверяват багажа на пътниците.

Повече охрана има още на ж.п. и авто гарата.