БАБХ откри втора партида от половин тон яйчен прах с фипронил у нас
С около 93 кг от яйчения прах са произведени 12 500 кг сладолед, който е изтеглен от пазара
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Замърсени яйца
Снимка: Reuters

Откриха още половин тон яйчен прах, заразен с фипронил у нас, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Това е втора партида от яйчени продукти, заразени с веществото, които се доставят от Германия у нас.

Унгария изтегля от пазара яйчни продукти, заразени с фипронилУнгарската фирма, внесла продуктите, снабдявала само ресторанти

От новата партида са доставени 500 килограма яйчен жълтък на прах. Част от него е вложен в производството на 12 500 килограма сладолед.

От Агенцията по безопасност на храните обаче успокояват, че от този сладолед на пазара няма.

Яйченият прах замърсен с фипронил идва от Германия. 407 килограма от него са хванати в склада – получател у нас. Цялото количество е насочено за унищожаване. С част от праха обаче е произведен сладолед в предприятие, намиращо се в столицата.

Въпреки че не всички потребители са спокойни, според експертите няма място за тревога.

От БАХБ обясняват, че на 1 тон от продукта се влагат 100 кг яйчен прах и това е изключително малко като концентрация, за да има някакъв неблагоприятен ефект.

В момента текат масирани проверки за наличие на фипронил във фермите за добив на яйца, в складовете за търговия и в предприятията за производство и преработка на яйчни продукти.

Всяка пратка от Европейския съюз, за която няма доказателства от лабораторно изпитване за отсъствие на замърсяване с фипронил, ще бъде подложена на лабораторен анализ.

Предстои да се разберат резултатите от проверките.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре