Най-вероятната причина за проникване на чумата по животните в България и ЕС е нелегално транспортиране на заразено животно от Турция, обяви д-р Ивайла Давидова от Българската агенция за безопасност на храните по време на пресконференция днес.

„Дори и в момента в сградата на БАБХ има представители на лабораторията в Монпелие, които извършват изследванията и най-вероятната причина за проникване на вируса на територията на България и Европейския съюз е нелегално транспортиране на животно, най-вероятно заразено, от Турция в България. Това не е прецедент, тъй като най-често около религиозни празници се случва нелегална търговия. Най-вероятно е станало по този начин”, посочи тя, цитирана от "Фокус".

Снимка: БГНЕС

Д-р Давидова беше категорична – придвижването на животни винаги трябва да е с документи.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в София д-р Камен Николов обяви, че ще развенчае три фалшиви новини: „Първо, това, че населението не е информирано достатъчно за това какво се случва с чумата. Това не е вярно, защото нашите колеги провеждат комисии и на тях присъстват всички заинтересовани страни – кметове, областни управители, пожарна, МВР и др. На второ място, това, че нашите колеги работят непрофесионално. Това не е вярно, тъй като в огнищата са изпратени колеги с изключително висок опит. Третото, което не е вярно е, че поведението в този случай има алтернатива. Единственото решение е евтаназия на животните, алтернатива няма“.

До момента са избити над 4000 животни, а в Шарково остават още 115 за евтаназия. Заради опасността от ескалация на напрежението ветеринарите са се изтеглили от засегнатите райони. 

В парламента лидерът на опозицията Корнелия Нинова обяви, че оспорва всички действия, предприети от властта до момента, и ги определи като незаконни. Според нея дори заповедта за евтаназия не била подписана, от когото трябва, както е по закон.

„Ако стопаните заведат колективен иск, за което са готови, всички действия на държавата досега са незаконни – държавата ще бъде осъдена”, предупреди Нинова.

Отговорни за създалото се напрежение според опозицията са земеделският министър Румен Порожанов и премиерът Бойко Борисов.

„Темата с оставката не е кой знае каква тема – в момента, в който премиерът каже всеки един министър може да си тръгне. Аз не смятам, че нещо не е свършено както трябва. Основния пропуск беше комуникация”, отговори Порожанов.

От управляващата коалиция настояха да не се създава излишно напрежение.

„Болестта е особено опасна, силно заразна и подходяща като употреба за биологично оръжие. Мерките за превенция и борба с това заболяване изисква високо ниво на биосигурност и не включват поставяне под карантина. Нужна е евтаназия по хуманен начин. Всяко присъствие на хора без подходяща екипировка на мястото на огнищата и опитите за пренос на животни с цел да бъдат спасени повишава неимоверно риска от повишаването на разпространението на болестта във вътрешността на страната”, обяви и председателят на Съюза на ветеринарните лекари в България д-р Михаил Бащевалов.

Организацията се обяви против „политизирането и извличането на изгода от човешкото нещастие, против езика на омразата и ксенофобията”, като последното е във връзка с обидните коментари към наетите да помагат на ветеринарите работници, сред които има и роми.

  • В Пловдивско доброволно са изклани почти всички прасета от "задния двор"
  • Ловците и чумата по свинете: Започна ловът на дребен дивеч
  • Свиневъди искат спешни мерки срещу африканската чума у нас
  • Русия спира вноса на българско свинско
  • Няма африканска чума по свинете в село Бозвелийско
  • Паника и избиване на прасета в Червен бряг заради необяснима кметска заповед
  • Заради огнището на африканска чума: Взеха проби във второ село
  • Умъртвиха всички прасета в Тутраканци заради африканската чума
  • Първи случай на африканска чума по прасетата у нас
  • Има съмнения за африканска чума у нас