Всяка година на 1 март българите се окичват с бяло-червени мартеници - за здраве, за радост и с предчувствие за края на зимата и настъпването на пролетта.

Според някои легенди, традицията идва от траките и самият Орфей кичел лирата си с мартеници. Тя символизирала безкрая на живота и безсмъртието на човешкия дух, именно в съчетанието между белия и червения конец. Легенда от по-ново време свързва мартеницата с идването на Аспаруховите българи на Балканския полуостров.

Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана "лошотия", която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта.

На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията", най-вече от болести и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче, или се поставят под камък.

Извън българската етническа територия мартениците се срещат само в някои области на Румъния и Молдова, пак на места, където са живели или живеят по-компактни групи българи.

В народните представи пролетта идва с пристигането на Баба Марта. Нейният двойствен образ — ту весел, ту сърдит, едновременно утвърждаващ и отрицаващ, представя женското, пораждащо живота начало, и в същото време — пак женското, но стихийно, рушащо начало.

На 1 март тази година е и първата неделя от Великия пост - Православна Неделя.

На този ден ежегодно Светата Църква е установила да се чества по подобаващ начин победата на Православието не само над иконоборческата ерес, но и над всички други ереси. Впоследствие било прието на този ден да се изнасят за поклонение чудотворни икони и свети мощи.

Времето

Времето днес ще е с разкъсана, често значителна облачност и на места в западните райони ще превали слаб дъжд, съобщиха от НИМХ.

Следобед в Северна България ще има по-значителни намаления на облачността, а в сутрешните часове се очаква мъгла в низините. Максималните температури в страната ще са между 11 и 16 градуса.

Над Черноморието ще има значителна облачност и слаб югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха там ще са между 10 и 12 градуса, а на морската вода – около 6.

Над планините ще бъде предимно облачно, по билата – и мъгливо. В западните райони ще превалява дъжд, а над 1700 метра – сняг. Вятърът ще е слаб до умерен от юг-югозапад.