ДАИ започва проверки за спазването на новите правила за автобусните превози. Европейският регламент влезе в сила на първи март.

Според новата наредба всички пътници, които ползват автобуси на разстояние над 250 километра, са вече допълнително защитени. Така, например, максималната застраховка за всяко място в автобуса е вече 220 хиляди евро, обясняват от транспортното министерство.

„Потребителят ние винаги първо го съветваме да се обърне към самата компания, когато възникне проблем. Първо да подаде жалба там. Самите компании трябва да предвидят механизъм, с който да разглеждат жалби самите те”, обяснява Игнат Арсенов - Европейски потребителски център.

Освен ДАИ, контрол върху новата наредба ще упражняват и от Комисията за защита на потребителите.

Друга основна точка от новата европейска наредба е изплащането на обезщетение за изгубен или откраднат багаж. В този случай пътниците ще се компенсират с до 1200 евро. Тази сума ще се изплаща само при наличие на пътнотранспортно произшествие. В останалите случаи се запазва досегашната практика - обезщетение до 1000 лева.

„Апелът ми е единствено към пътниците. Просто да оставят водачите на автобусите да могат те да им раздават багажите, да не бързат всички да взимат едновременно багажите от багажното отделение”, призова Георги Атанасов - мениджър в автобусна компания.

Драстично се увеличават и обезщетенията за пътниците при закъснение на автобусите. Ако автобусът ви се забави от начална спирка с повече от 2 часа, компанията ще трябва да ви плати 50% от стойността на вече купения билет.