От следващата седмица пътуването в опасния участък между Нова Загора и Зимница, ще бъде заменено с автобуси. Целта е да се намалят железопътните инциденти на гарите в ремонт.

От полунощ срещу вторник влаковете за Бургас ще спират на гара Нова Загора. Пътниците, които идват от Стара Загора, ще продължават с автобуси до Зимница, където отново ще се качват на влака.

Въпреки че комфортът им ще бъде нарушен заради прекачванията, пътуването няма да бъде по-дълго като време. Ще бъдат избегнати изчакванията на гарите, които се правят заради ремонтите.

Снимка: bTV

Пътниците, които идват от София, ще обикалят през Тулово, без да правят смени.

Другите мерки, които вече са в сила за безопасността на пътниците: В рисковите гари влаковете влизат и излизат с 25 км/час, разписанията са направени така, че два влака не могат да се срещнат. Увеличен е и персоналът.

След края на ремонта се очаква в правите участъци влаковете да увеличат скоростта двойно.

Промяната ще действа до 13 декември, когато се очаква да бъде готова новата автоматична сигнализация. Ако ремонтът се проточи, извозването с автобуси ще продължи и по коледните и новогодишните празници.

По-евтино, по-удобно, по-бавно...

Цветелина е първа година студентка в Пловдив и почти всеки уикенд се прибира в Айтос с влак.

„Те са по принцип по-евтини и като цяло по-удобен транспорт, защото можеш да се разхождаш напред-назад, дава ти повече свобода, обаче това пътуване и закъснения...", казва тя.

Експресът на Цвети се движи с половин час закъснение. Причината е намалената скорост в гарите и изчакванията между влаковете.

Затягане на контрола

Заради продължаващата рехабилитация на линията Пловдив- Бургас е затегнат и контролът върху персонала, който е удвоен.

Вместо по един, по двама стрелочници подреждат маршрута на всеки влак. Единият приема указанията от дежурния ръководител за номера на коловоза, другият сменя стрелките. Едва след това се дава входен сигнал.

„Идеята е да има взаимен контрол между работата на постовите стрелочници, т.е. единият да контролира другия. Всички ситуации, които бяха до сега, са за това, че някоя от стрелките не е обърната така, както трябва", обясни главният ревизор по безопасността в НКЖИ Бисер Минчев.

За още по-голяма сигурност, от вторник между гарите в ремонт няма да пътуват влакове, а автобуси.  

Неудобството за Цвети е, че ще трябва да мъкне куфара и лаптопа си между влака и автобуса, но е готова да го изтърпи.