"Атомстройекспорт" дължи пари на НЕК. Това обясни директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Теменужка Петкова пред парламентарната комисия за проверка на всички данни около проекта АЕЦ "Белене".

По думите й ноември през 2007 година руската компания подписва рамков договор с НЕК за изкупуване на оборудването, намиращо се на площадката в Белене, което няма да бъде интегрирано в новата електроцентрала. "Атомстройекспорт" се задължава да плати на българската компания 205 милиона евро.

За да се продадат активи на НЕК обаче е нужно разрешение на икономическия министър. Към датата на подписване на документа, такова разрешение не е налице. Едва около две седмици по-късно министърът дава съгласие за продажбата, обясни Петкова.

От АДФИ не са наясно как точно е определена цената от 205 милиона евро при положение, че по оценки на " Уорли Парсънс" оборудването струва 295 милиона евро.

Впоследствие двете страни подписват и няколко допълнения към документа, от които става ясно, че "Атомстройекспорт" трябва да плати на НЕК оборудване на стойност 164 милиона евро. На практика обаче се плащат 87 милиона евро, а руската страна твърди, че останалите 77 милиона са всъщност направените разходи за транспорт и застраховане на оборудването, които компанията не е длъжна да плати. Въпреки това в НЕК не са предоставени никакви разходно-оправдателни документи.

В крайна сметка, на базата на тези резултати от проверката, АДФИ е отправила препоръка към НЕК да предяви иск към "Атомстройекспорт" за изплащане на стойността на оборудването в пълен размер.

Снимка: БГНЕС

Теменужка Петкова посочи и други нарушения около проекта – на първо място е погазване на Закона за обществените поръчки с това, че няма сключен договор за изграждане на ядрената централа. Подписано е само споразумение с цел преговорите да продължат.

Директорът на АДФИ изтъкна липсата на подписан договор и като една от посочените в писмото на германската компания RWE причини за оттегляне от проекта "Белене". Друга посочена причина е липсата на единен подход за финансиране на изграждането на съоръжението.

„При дейностите по демонтаж и продажба на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене" не е възложена обществена поръчка за избор на изпълнител, а такъв е избран от възложителя, което също е нарушение по Закона за обществените поръчки”, посочи още Петкова.

Очаква се на следващото заседание да бъдат изслушани бившите директори на НЕК - Велков и Папазян, тогавашният министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който е и член на анкетната комисия, както и експерти, водели преговорите с руската компания.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови