Отричайки външният министър да е докладвал пред властите в Израел за развитието на разследването на атентата в Бургас, премиерът Бойко Борисов обяви, че има голям напредък по него.

По-рано в петък израелската телевизия „Канал 2” съобщи, че по време на посещението си в страната Николай Младенов е представил доклад, който хвърля вината за терористичната атака върху „Хизбулла”.

Твърдението предизвика противоречиви реакции, тъй като страната ни все още не е обявявала официална позиция по въпроса кой стои зад нападението – нещо, което Израел направиха своевременно след атентата.

От външно министерство вече отрекоха информацията на чуждата медия. Говорителят на ведомството Весела Чернева заяви пред bTV, че Николай Младенов наистина е бил в Израел, но не е предавал доклад за атентата. Тя обясни, че са дискутирани двустранни въпроси и министърът не е говорил пред медии.

Лаконичен, премиерът Борисов коментира в Австрия, където е на посещение, че доклад, за какъвто твърдят от „Канал 2” не съществува и България не посочва като отговорна „Хизбулла”.

"Има голямо напредване в разследването, никой не е упълномощен от мен или никой по тази тема не е разговарял от правителството. Президентът Плевнелиев също е информиран от разследването. Имаме доста време още да поработим. Имат голям напредък, повтарям. Официални тези или коментари ще бъдат направени, когато са безспорни доказателствата. Колко пъти да ви го кажа?”, заяви министър-председателят.

Тук трябва да се отбележи, че за напредване по случая говорят и той, и вътрешният министър Цветан Цветанов, и президентът Росен Плевнелиев от лятото. До момента обаче до обществото не е достигнала конкретна информация, която да го доказва. Прогресът се крепи на два фоторобота - на предполагаемия извършител и негов съучастник.

Премиерът продължи изказването си, намесвайки и политическата страна на обявеното от телевизията: „Няма да коментирам какво са казали медиите. Това си е тяхна отговорност. Израелската телевизия е друга отговорност. Те са в избори сега, могат да си коментират каквото си искат. И ние като го повтаряме сега, ставаме част от даден план или сценарий. Защо да си го причиняваме като държава?".

Провокирани от разминаването, по-рано днес от „Атака” поискаха незабавно изслушване на министър Младенов, но предложението им бе отхвърлено.

bTV научи от свои източници, че подробности от разследването на атентата ще бъдат официално представени на консултативния съвет за национална сигурност при президента на 5 февруари.

Междувременно израелско издание съобщи, че пред стената на плача в Йерусалим Николай Младенов коментирал, че ядреното въоръжаване на Иран трябва да спре, защото „удар срещу Израел би означавал удар срещу България".

Информациите от израелските медии се появиха в светлината на две много важни събития, които ще се случат след 3 дни. В Израел ще има парламентарни избори, а президентът Барак Обама встъпва във втория си мандат и ще обяви външните приоритети за Америка.

В началото на годината Американският конгрес призова Европа да признае Хизбулла за терористична групировка, а докладът за разследването на атентата в Бургас би могъл да наклони везните в тази посока.

 

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти