България не разполага с категорични доказателства, че ливанската организация „Хизбулла" седи зад атентата в Бургас. Това твърдение на министъра на външните работи Кристиян Вигенин намира силен отзвук в световната преса днес.

Почти една година след атентата на летището в Бургас все още въпросите са повече от отговорите. „Обоснованото предположение", изразено от бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов през февруари, очаквано насочи вниманието към ливанската шийтска организация „Хизбулла", която посрещна българските обвинения с ледено мълчание. Думите на Вигенин, че нямаме категорични доказателства, а само косвени улики, повтарят позицията на социалистите, че „обвиненията са прибързани".

Тази тема обаче е толкова деликатна, че всяко едно изказване на български официален представител се следи под лупа от западните, а и от арабските медии.

И за Брюксел, и за Бейрут въпросът за отношенията между Европейския съюз и Ливан, в контекста на българските обвинения, е повече от важен, но деликатността му е свързана с много задкулисни фактори, които в момента определят това, което излиза на повърхността.

С думите на Кристиян Вигенин от вчера, цитирани от десетки световни издания, темата придобива нова актуалност, още повече че българското следствие не е кулминирало в обвинителен акт. По тази тема човекът, който представи "обоснованото предположение", нарече недопустимо изказването на Вигенин.

"Ние имахме достатъчно доказатества да се нарави "предполагаемо предположение", че военното крило на „Хизбулла” е съпричастно към извършването на този терористичен акт. Това, което публично сме оповестили, няма как да има по-малко доказателства към настоящия момент, а аз съм убеден, че дори имаме награждане на доказателствата", категоричен е Цветан Цветанов.

В интервю за предаването "Хрътките", което ще може да гледате в събота, новият вътрешен министър заяви, че промяна в позицията ни няма.

„Мога да ви уверя, че промяна в позицията на България няма да има. Още по-малко аз ще съм човекът, който ще направи такава промяна. Аз заставам зад колегите си и смятам, че те много професионално са си свършили работата”, заяви Цветлин Йовчев, според когото е имало „грешна интерпретация” на изказването на Вигенин.

В късния следобед чрез пресъобщение от Министерството на външните работи, министърът на външните работи подчерта, че България не е ревизирала позицията си и е готова да се присъедини към консенсусно решение на ЕС по темата. Наша отговорност е да представим още по-солидна основа за това", съобщават от новата администрация в министерството.

Дискусията след атентата в Бургас се възобновява в особено напрегнат момент за Ливан и целия регион.

Ще ви покажем гледните точки на много политически лидери, ексклузивно от Бейрут в „bTV Репортерите" в неделя, 16 юни.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти