Атанас Костадинов (БСП) за ветото на президента: Не може да заменяме бързината срещу законността
Отпадането на обжалване пред втора инстанция е практика в редица европейски държави, твърди Ивелина Василева от ГЕРБ
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Атанас Костадинов
Снимка: Ладислав Цветков

„Не може да заменяме бързината срещу законността, законосъобразността срещу хипотетични инвестиции”. Това обяви в предаването „Тази сутрин” депутатът от БСП Атанас Костадинов по повод възможността чрез Закона за околната среда да се обжалва само на една инстанция, на която президентът Румен Радев наложи вето.

Президентът наложи вето върху промените в Закона за опазване за околната средаПо-лесното прескачане на жалби срещу екооценки намалявало защитата на природата

Костадинов напомни, че левицата предлага да се даде бърза писта за инвестиционни проекти, но на 2 инстанции с по максимум 3 месеца, или общо 6 за обжалване.

„Когато се въвежда едноинстанционно производство и отказваме възможността на гражданите да има касационно произнасяне по тяхна жалба, се ограничава контролът върху съдебните решения и решенията на органа, който ги е издал.  За въпроси от огромен публичен интерес това е недопустимо”,  смята депутатът от БСП.

Според него България от 30 години бърза и се вижда  до какво състояние сме стигнали.

Мотивите на президента за налагане на вето повтарят мотивите на колегите от БСП, коментира бившият министър на околната среда и водите Ивелина Василева, която сега е председател на Комисията по околна среда и води в парламента.

„Отпаденото на обжалването на втора инстанция важи само за стратегически обекти. Тук говорим за развитието на България. Говорим за инфраструктура, енергийни обекти, газопреносна мрежа. За тези обекти времето и сроковете са ключови. С това решение и мотивите по-скоро ще се компроментира качеството на съдебната институция. Отпадането на обжалване пред втора инстанция е практика в редица европейски държави”, коментира Василева.

Атанас Костадинов обяви още, че БСП ще даде случая с „Полимери” – Девня на прокуратурата.

Бойко Борисов нападна Баневи заради „Полимери”Заводът бил разграбен, а собствениците имали скъпи коли

Той обясни, че се касае за източване на държавния бюджет с около 15 млн. лв., следствие на решение на Министерски съвет за утилизацията и обезвреждането на опасен отпадък на бившата площадка на „Полимери”. По думите му това може да бъде извършено с 4 млн. лв.

Вижте повече във видеото:

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре