Софийският районен съд оправда Асен Генов и Цветелина Сърбинска по делото за изписаните на скулптурната композиция пред централата на БСП в София "БКП - позор".

Според съдия Мирослава Тодорова нямало събрани доказателства, че именно Генов и Сърбинска са изписали думите върху паметника, тъй като с тях имало още 4-ма човека. Това, че у подсъдимите е намерена боя, не означава, че са я използвани, мотивира се Тодорова.

Изрисуването на паметника не е хулиганска проява, а израз на политическо мнение с използване на художествени средства. А свободното изразяване на мнение е гарантирано в Европейската конвенция за защита правата на човека и Конституцията, посочи още Мирослава Тодорова и поясни, че този съдебен процес не два оценка на политическите възгледи на подсъдимите.

Прокуратурата не може да се намесва в политическия плурализъм, иначе това би се тълкувало като потисничество, обоснова се съдът.

Колкото до паметник - може да се говори само за увреждане. А тази вреда е отстранима, посочи още съдия Тодорова. Процесът на първа инстанция приключи за по-малко от 24 часа.

Прокуратурата, която не присъстваше в съдебната зала, за да чуе решението на съда днес, може да протестира оправдателната присъда в 15-дневен срок пред градския съд.