Категорично няма да има отсичане на дървета, дори напротив. Желанието ни е да се запази духът на мястото, но с променена визия. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков в предаването „Тази сутрин“ по bTV, след като предстоящият ремонт на площад „Славейков“ в центъра на столицата породи много слухове за изсичане на голяма част от дърветата и премахване на книжния пазар.

Категорично няма да има отсичане на дървета, съществуващата растителност се запазва, дори се предвижда добавяне на около 50% допълнителна растителност“, успокои Здравков.

Той обясни, че подновяването на знаковото за града място е част от реконструкцията на т. нар. Втора зона, което започва тази година с ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ от ул. „Алабин“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“.

Снимка: bTV

„Състоянието на сергиите на книжния пазар е много лошо – кутиите от банани, чергилата няма как да останат – каза главният архитект. – След като инвестираме над 20 млн. лв. в подмяната на цялата подземна инфраструктура и настилките, ще подменим и визията на площада. Временно книжният пазар ще бъде преместен в градинката пред х-л „Рила“, като след реконструкцията на площада ще намерим място за него, разбира се, с изцяло нова визия, за да може да отговаря на променената среда“.

Снимка: bTV

Запитан за коментарите в социалните мрежи, че книжният пазар няма да бъде върнат, а ще бъде заместен от търговски обекти, той отговори: „Желанието ни е да бъде запазен духът на мястото, но с изцяло нова визия, защото в момента тя не е подходяща. Търсим добро решение, за да се продават книги на площад „Славейков“ с нова форма и да са само книги, а не ученически пособия, спорни принадлежности“.

Дали броят на сергиите ще бъде намален е ангажимент на съответното дружество „Пазари“, което поддържа това пространство, каза архитектът.

Предвижда се възстановяване на фонтана, като бъде обезопасен
Снимка: bTV

По думите му след ремонта пространство изцяло ще промени своята структура, а пазарът трябва да изглежда добре и да не пречи на пешеходците.

Здравков каза още, че проектът за ремонта на Втора зона е започнал в началото на годината. Очаква се процедурата по избор на изпълнител, като дори да има обжалване, работата ще започне в средата на годината. Ремонтът ще е на няколко етапа:

- от ул. „Алабин“ до ул. „Солунска“;
- от ул. „Солунска“ до ул. „Г. С. Раковски“;
- от ул. „Г. С. Раковски“ до бул. „Васил Левски“;
- от бул. „Васил Левски“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“.

Втора зона включва и прилежащите на площад „Славейков“ улици – „Солунска“, „Цар Иван Шишман“ и „6-и септември“.

След това ще бъде ремонтирана Четвърта зона – пред храм-паметника „Св. Ал. Невски“ и градинката „Кристал“. Пространството пред катедралата ще остане пешеходно.

Желанието ни е да създадем свързани пешеходни пространства, които да обвържат бул. „Витоша“, през ул. „Солунска“, „Граф Игнатиев“, до Четвърта зона през „Цар Иван Шишман“ и „6-и септември“.

Вижте повече във видеото: