Прокуратурата привлече като обвиняем за изнудване зам.-председателя на парламента и лидер на партия „Воля” Веселин Марешки. Той получи и мярка за неотклонение – най-леката, подписка

Разследването на прокуратурата е базирано на свидетелски показания.

Ето какво казва пред Мариета Николаева свидетел на натиска. По обясними причини той ще остане анонимен.

По думите на аптекаря той не е единственият потърпевш, а е схемата датира от няколко години. Натискът бил не само лично от лидера на „Воля”, но и от негови подчинени.

„Обикновено изнудванията са от рода на: или пазаруваш от нашия търговец на едро, или отваряме аптеки до теб”, разказва аптекарят.

„Тези аптеки търгуват на нереално ниски и непосилни за търговците цени… Много сериозен дъмпинг, ако го следваш като ценова политика – фалираш, ако не го следваш – пак фалираш. Т.е ти каквото и да направиш, винаги фалираш”

Схемата според прокуратурата работела от есента на 2012 до края на 2015 г. във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София. Сред заплахите имало и такива за увреждане на имущество и други тежки последствия за собствениците.

Потърсихме мнението на фармацевти – жалбоподатели и потърпевши от тормоза и във Варна, но категорично отказаха коментар. Неофициално научихме обаче, че схемата е прилагана и там.

Лидерът на „Воля” разтълкува обвиненията като отговор на опитите му да се пребори с корупцията и картелите.

„Как така декември месец миналата година, т.е преди няколко месеца прокуратурата прекратява производствата, защото няма никакви доказателства за извършени престъпления, а няколко месеца по-късно без никакво допълнително разследване при същите доказателства отново се вади папката от чекмеджето”, коментира Марешки.

Според прокуратурата разследването е било прекратено защото не се събрали доказателства за действие на организирана престъпна група.

Снимка: bTV

 „Това постановление на специализираната прокуратура е отменено на 9 февруари 2017 г. след извършен служебен контрол от Апелативната специализирна прокуратура, които потвърждават като цяло изводите, че няма престъпление, извършено от организирана престъпна група, но е налице престъпление по смисъла на чл. 213А – обикновеното изнудване, което е от компетентност на окръжните прокуратури”, обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.  

Според Марешки атаките идвали още защото той и неговите депутати не били „послушни” и предупреди, че ако властта не се пребори с проблемите в държавата ще тръгне към предсрочни избори.

Марешки дори обяви, че преди време бил притискан да спре с бизнеса си с горива. При тези негови думи главният прокурор се самосезира.

Вижте още във видеото: