Президентът Румен Радев се превръща в слабо звено във веригата България – НАТО – ЕС, във веригата България – нейни съюзници на Балканите и във веригата външна политика, която България прави по отношение на страни, които са в Близкия Изток. Това каза в предаването „Лице в лице” депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров.

По думите му не само Румен Радев, а ПГ на БСП и определени хора, които някои титулуват като експерти по национална сигурност, като Славчо Велков, създават огромен потенциал за проблеми във външната ни политика.

„Велков пусна интригата, че нашето правителство е поело ангажимент да подкрепи референдума в Иракски Кюрдистан. Няма нищо вярно в това, което той е казал”, допълни депутатът от ГЕРБ.

Тодоров показа в студиото папка със служебна характеристика на Славчо Велков, според която Велков „проявява необузданост на нервите, които го довеждат до сложни ситуации с лоши последици. Ако на същия се оказва помощ, може да се изяви като командир в бъдеще”.

Румен Радев е слабо звено във веригата национална сигурност на България, каза Тодоров.

"Групата на БСП се превръща в платформа, чрез която лица с необуздани нерви… понякога Славчо Велков, великият експерт, проявява необузданост на нервите, които го довеждат до сложни ситуации с лоши последици.

Румен Радев беше същата нула, която извадиха от нищото. Случайни личности като Румен Радев, които изпълняват проекти от типа на президент, конфигурирани в североизточна посока, защото Радев е бил посочен на Корнелия Нинова, и когато днес му берем последиците, от това, че един случаен човек стана президент на България, трябва да си дадем сметка как стана той кандидат на БСП", допълни той.

Румен Радев е случаен човек на това място, никога не съм го вземал насериозно и ми е много странно как го извадиха като заек от ръкава, допълни депутатът от ГЕРБ.

Случайни хора се опитват да спъват националните интереси на България, каза още Антон Тодоров.

"Този човек е зам.-началник на Комисията за контрол на специалните служби. Второ – началникът на канцеларията на Румен Радев няма допуск.

Това означава, че ДАНС, военна информация, ДАР имат проблем с докладите, които са задължени да дават на президента, защото тези доклади трябва да минават през човек, който няма такъв допуск и са измислили коварната и хитра схема главният секретар на президента Дмиитър Стоянов да получава тези доклади, за да може да бъде заобикаляно лицето Иво Христов, което няма такъв допуск".

Тодоров зададе въпроса дали Румен Радев не е нарушил Закона за защита на класифицираната информация, позволявайки лицето Иво Христов, който няма допуск, да продължава да изпълнява своите функции и как ги изпълнява без такъв допуск.

Антон Тодоров каза, че в ГЕРБ не се страхуват от единен антикорупционен орган и ще го направят.

Срещата между Румен Радев и кмета на Свищов, на която не са могли да присъстват представители на ГЕРБ, Антон Тодоров коментира така:

„Секретарят по вътрешна политика на Румен Радев е човекът който е описал формата, задал е рамката и той е човекът, който съгласувано с Радев не е допуснал председател на парламентарна група, депутат, Светослава Стоянова от Свищов, областен управител – проф. Попова, и заместник-областен управител плюс кмета на Търново, който е председател на Сдружението на общините”.

От президентската канцелария не могат да скрият факта, че имат двоен аршин. Това е най-големият проблем, допълни той.

„Ако е била конфиденциална срещата и вътре се е обсъждала класифицирана информация, аз видях от дясно на Румен Радев неговия началник на канцелария, който няма допуск до класифицирана информация. Дали тогава да си мислим, че този човек е получил достъп до такава информация, т.е. получил е такава информация без да има право на получаването й”.