Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че с разрешение на Административния съд в София и с представители на МВР обискира офисите на електроразпределителните компании ЧЕЗ, Енерго Про и ЕВН. Инспектори влизат и в офисите на неправителствените организации „Асоциация на търговците на електроенергия в България” и „Институт за енергиен мениджмънт”.

Проверката на място има за цел да се съберат евентуални доказателства и документи за забранено споразумение и съгласувани действия на енергодружествата, с които да възпрепятстват потребителите свободно да си сменят доставчика на електроенергия с друг. Акцията е започната след самосезиране на анитръстовата комисия по сигнали на икономически групи, обяви пресцентърът на комисията.

От КЗК отказаха повече подробности и изявления за медиите, докато не приключат с анализа на събраните документи и всички доказателства.

Проверките на Комисията най-вероятно са предизвикани от жалби на стопански потребители и търговци на ток. Те са недоволни и обвиняват ЕРП-тата, че немотивирано ги спират и блокират за неопределено време да излязат на свободния пазар на ток.

Това ставало чрез отказ да им издадат т. нар. „товарови профили” за електроенергията, която потребяват и съответно ще купуват не от техните разпределителни мрежи, а от търговците на пазара или директно от централи производители. Без този документ заводите няма как да сключат договор за изкупуване на електричество от лицензираните на пазара търговци на ток. Това коментираха за bTV източници от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Те обясниха, че по такива жалби ДКЕВР не може да се намесва и компетенциите са на антимонополната комисия.

От КЗК подчертаха, че обиските са съгласувани предварително с главната дирекция “Конкуренция“ и отдел „Антитръст, енергетика и околна среда“ на ЕК.

Засега единствено пресцентърът на ЧЕЗ потвърди, че в офисите им текат проверки. Инспекцията е започнала днес на обяд. Дружеството подчерта, че оказва пълно съдействие на проверяващите и отрече да си е позволявало такава нелоялна практика да възпира конкуренцията и потребителите да могат да си купуват ток от други търговци. Енергото в Западна България ЧЕЗ обяви, че работи в съответствие с всички български и европейски закони и директиви, наредбите на ДКЕВР и с най-добрите световни практики за лоялна конкуренция на пазара с електроенергия.

От пресцентъра на енергото в югоизточна България – ЕВН, обявиха, че при тях никой не е идвал на проверки и обиск. Пресслужбата на Енерго Про все още не е отговорила има ли в техните офиси проверяващи.

Така наречената либерализация на електроенергийния дава право на големите заводи и стопански потребители от няколко години да могат да си купуват по-евтин ток от друг търговец или производител в страната. На електроразпределителното предприятие в този случай се плащат само такси за достъпа до мрежата според пренесеното количество енергия. На свободния пазар към момента има не повече от 100-150 големи предприятия в страната.

В момента ДКЕВР подготвя правила за търговия, които да дадат възможност и на малките фирми и битовите потребители от тази пролет също да могат да сменят доставчика си на ток, подобно и на големите консуматори. Очаква се правилата да влязат в сила до няколко седмици. Това е регламентирано в т. нар. Трети енергиен либерализационен пакет на ЕС.

По новите правила всеки потребител, който не подпише договор за директни покупки на електричество с търговец или производител ще продължи да се снабдява с ток от ЕРП. Тогава обаче ЕРП ще изпълнява ролята на доставчик от последна инстанция, а не на монополно дружество, каквото е в момента.

Либерализацията на пазара бе забавена за много дълго време от страната ни. Заради това преди месец и половина ЕК реши да започне наказателна процедура срещу страната ни в Съда на европейската общност в Люксембург.

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил