Фондация „Утре за всеки" трябва да върне дарението от 157 000 евро, което бизнесменът Ангел Бончев направи под натиск, докато съпругата Камелия му бе отвлечена от групата на Наглите през лятото на 2008 г., съобщи „Правен свят”.

Бончев спечели на две инстанции делото срещу фондацията и тя бе осъдена да върне парите. Фондацията е осъдена да плати и над 15 000 лв. държавни такси по делото, както и над 6000 лв. адвокатско възнаграждение.

С определение от 27 декември ВКС е отказал да се занимава с казуса, оставяйки в сила решението на Софийския апелативен съд за унищожаване на договора и за връщане на парите, които Бончев е дарил.

При преговорите за неговото освобождаване той получил sms, с който е уведомен, че трябва да дари събраните до момента пари за откуп на фондация, която набира средства за лечение на рак на гърдата.

На следващия ден Бончев направи официално изявление по bTV и обяви, че собственикът на „Литекс комерс" Гриша Ганчев го е отстранил от целия бизнес, а събраната сума от 157 000 евро дарява на фондацията.

Делото на Бончев срещу фондацията започна преди две години, след като вече групата за отвличания бе задържана. Самият бизнесмен също беше похитен от Наглите, а при освобождаването му срещу откуп бе отвлечена съпругата му Камелия.

От фондацията отказваха да върнат парите с мотив, че те няма как да са дадени под заплаха, тъй като са ги получили на 1 август 2008 г., след като Камелия вече не бе в ръцете на похитителите от 30 юли.

По делото обаче се доказа, че Бончев е наредил банковия превод още на 29 юли.