Докторите твърдят, че не им трябват финансисти, аз твърдя обратното – колкото повече финансисти и мениджъри има, толкова по-добре. Това заяви новоизбраният управител на гражданското дружество на 9 столични болници Красимир Ангарски, който е бил служебен министър, президентски съветник и изпълнителен директор в банка.

В студиото на „Тази събота” той посочи, че в следващите 2 месеца ще бъде изготвен анализ за съкращенията и инвестициите, които трябва да се направят в рамките на новото обединение. Той подчерта, че крайната цел е подобряване на здравната услуга, а не „кастрене” на щата.

„Трябва да се види всеки от тези чиновници какво прави”, посочи Ангарски и уточни, че анализът е за всяко работно място и е започнал от средата на седмицата. Сред вероятните проблеми са различните ИТ системи на деветте лечебни заведения, като управителят припомни, че има възможност да се кандидатства за европари по това перо.

Друг важен елемент в обединяването на болниците е разработването на програма за взаимодействие, която да регламентира как се преместват пациентите и как се правят консилиуми. „Крайната цел е по-добро и по-ефективно здравеопазване”, подчерта Ангарски.

Той не се притеснява от протестите, защото, по думите му, съпротивата би трябвало да отпадне в момента, в който на медиците се обясни ситуацията.

Красимир Ангарски беше категоричен, че ще подаде оставка, ако не бъде прието това, което той ще предложи след завършването на анализа.