Анализатори: Турция и България са преодолели пречките в двустранните си отношения
След референдума има сякаш отрезвяване в Анкара
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    9
асен агов
Снимка: btvnovinite.bg

Турция и България изглежда са преодолели пречките в двустранните си отношения. Такъв извод направиха анализаторите Асен Агов  и Горан Симеонов в студиото на „Тази сутрин”.

Според Агов ако е имало условието посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче да не присъства на срещите в Анкара и Ердоган и Йълдъръм са се съобразили, то има „трасе, по което може да се търси допълнително съгласие. Анализаторът смята, че българската страна е възразила срещу поведението му у нас по време на изборите.

Турция се разграничи от посланик ГьокчеДипломатът не беше включен в официалната делегация на турската държава по време на посещението на Бойко Борисов

Симеонов добави, че най-деликатната част от разговорите на премиера са двустранните отношения, тъй като и двете страни имаха и двете страни претенции за влияние по време на изборите. След като са се разбрали ми се струва, че е преодоляно. Едно от препятствията в тези отношения, които ги натоварваха негативно беше самият посланик. Гьокче едва ли води собствена политика у нас, но има очевидно подобряване и промяна в двустранните отношения и той ще си бъде прибран скоро.

Бинали Йълдъръм благодари на Борисов за подкрепата на България по време на опита превратаТурция подготвя големи чествания за годишнината от опита за преврат

След референдума има сякаш отрезвяване в Анкара, добави Агов.

Докато Турция иска по-добри отношения с Европа и чака финансова помощ за емигрантите, докато се надява на безвизов режим, но южната ни граница може да бъде спокойна, каза Симеонов.

Цялата позиция на анализаторите вижте във видеото:

  • 0
    9
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре