Американският университет "Джордж Вашингтон" излезе с анализ на повече от 5 млн. съобщения в социалните мрежи. Изводът е, че руски заговор стои зад каталунската криза, а референдумът за независимост е продукт на кибер война. Предварително старателно и перфектно подготвена и осъществена от територията на Русия и Венецуела.

„Анализирани са над 5 млн. съобщения, те показват тревожна тенденция в тази кибер война. Анализирани са гейм профили руски и венецуелски”, коментира Красимир Коев, експерт и докторант на Военна академия по киберсигурност и кибер тероризъм.

Чрез фалшиви профили организаторите разпространяват невярна информация, която като огромна вълна заглушава достоверната информация. Така  обръщат общественото мнение, организират протестиращи и избиратели и променят обществените нагласи.

Целта на атаката според анализаторите била с откъсването на Каталуня от Испания да се дестабилизира Европа.

Финалните заключения на анализа са направени от испанските власти.

Анализът не би бил възможен без помощта на САЩ. Дали това са договорили американският президент Доналд Тръмп и испанският премиер Мариано Рахой в овалня кабинет ден преди референдума за независимост, едва ли ще разберем.

"Планът Барселона" гледайте тази вечер в bTV Репортерите след централната емисия новини.