В скоро време не може да се очаква пълна отмяна на визите за българските граждани, които пътуват за САЩ. Това заяви в интервю за „Дарик” н.пр Ерик Рубин, посланик на Съединените щати у нас.

Дипломатът обясни, че процедурите за получаване на визи ще стават все по-лесни и вече 85% от хората получават право на пътуване, но промяна на настоящата ситуация не се предвижда.

По повод критиките на определени кръгове в политиката, бизнеса, съдебната система и медиите, че фондацията „Америка за България” се намесва във вътрешната политика на страната ни, посланик Рубин каза, че фондацията финансира програми в различни медии и граждански организации. Според него обаче те са малки и нямат значителен ефект върху българската политика.

Рубин беше категоричен, че ангажиментите на САЩ към България се запазват и с новата администрация в Белия дом. Той не падна жертва на мащабната чистка на посланици, която Доналд Тръмп предприе след като дойде на власт. Дипломатът обясни, че са били сменени само политическите назначения, а тези от кариерата ще довършат мандатите си.