АМ „Струма” стига предсрочно от Кресна до Сандански
Министър и екоактивисти в сблъсък за трасето през дефилето
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Строеж на АМ Струма
Снимка: bTV

Отсечката от Кресна до Сандански на магистрала "Струма" може да стане готова предсрочно.  40 процента от трасето е готово, а археолозите, които работят по него, обещаха, че ще приключат най- късно в края на ноември.

Така вместо през май 2019 г., обектът може да е готов още в края на 2018 г. Освен 24 км асфалтиран път, обектът включва два пътни възела и 25 големи съоръжения.

С новата отсечка разстоянието до Кулата ще бъде скъсено значително. Но остава проблемният участък през Кресненското дефиле. Еколози обявиха проведените преди дни обществени обсъждания за незаконни, защото не било взето под внимание мнението на местните, които настояват за магистрала извън дефилето.

„Съвсем сериозно да ви кажа, че ние ще заведем съдебен иск срещу това невероятно нарушение на закона”, заплаши един от тях, Димитър Велин.

Археолози
Снимка: bTV

От своя страна строителният министър обяви за незаконна подписката, инициирана от еколозите в подкрепа на този вариант: „Това което научихме от хора подписали се в подписката, че те са били карани да се подписват като присъствен списък, затова че ще участват, а не относно варианти и защити на дадени тези, екологични, икономически и т.н.”.

Новата част на АМ „Струма” – без дълъг тунелСпоред експертните оценки строителството на новия участък ще отнеме най-малко четири години

Окончателният вариант за участъка през дефилето най-вероятно ще бъде известен през октомври, след представяне на вариантите в Брюксел.

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре