Идеята, че атентат като този в Барселона не може да се случи у нас е абсолютно нелепа. В същото време идеята, че ще се случи също е нелепа. Това каза председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Той поясни – Източна Европа е много по-малка от Западна, а и има местен ислям, който не е радикализиран. Нашите турци например не се поддават лесно на радикализация. Ако погледнем тези, които са радикализирани у нас до степен, която може би е заплашваща, това са най-вече роми и помаци, и то не много. Така че опасността в България е много по-малка от тази, примерно, в Барселона, каза Алексиев.

Той посочи, че не може да отговори дали службите ни са подготвени, защото не е в тях.

Снимка: Ладислав Цветков

На въпрос може ли България да стане „привлекателна“ за терористите, предвид предстоящото председателство на Европейския съвет, той отговори: „Не знам дали има някакво значение за терористите, даже надали знаят какво е това“. По-голямо значение има радикализацията, която протича на места и службите трябва да следят внимателно нея, посочи гостът.

Трудно може да се говори за предотвратяване на тероризма, даже нещата стават по-лоши, каза още той.

В Испания се говори за джихадистка клетка от 12 души – може да се смята, че властите не са реагирали както трябва – все пак 12 души е много голяма конспирация, би трябвало да се усети в малко градче, посочи Алексиев.

В същото време факт е, че в Европа атентатите вече са всекидневие. В последните две години в 13 държави, най-вече в Западна Европа, има 150 атентата или опита за атентати. Това е почти всяка седмица. В същото време радикализацията продължава, това е резултатът, отчете гостът.

Според него властите имат вина, защото приветстват мигрантите, докато повечето испанци са против тях. Проблем обаче са както новите мигранти, така и второто, и третото поколение на мигранти, родени в съответната страна. „Тези, които живеят там отдавна, се радикализират. Защо – това е друг въпрос. Но много от тези атентатори имат криминално минало. (...) От друга страна, като че ли в момента вълната на мигранти от Италия минава към Испания и, за съжаление, много от тези хора нямат понятие за европейски норми, те не ги интересуват. Те са икономически имигранти, на които се дава убежище, въпреки че не го заслужават. Убежище се дава, ако си преследван по политически или религиозни причини, никой от тези хора не е такъв. Те едва ли биха могли да се нагодят към европейските нрави и съответно се радикализират поради това“.

Алексиев посочи, че няма и опити мигрантите да бъдат интегрирани – факт е, че нито във Франция, нито в Германия имаше сериозни опити да се интегрират гастарбайтерите, които дойдоха преди десетилетия, припомни той.

Снимка: Ладислав Цветков

20 хил. джихадисти отидоха от Европа в Близкия Изток, а не обратното, какво ви говори това? Фактически Европа става мястото, където се радикализират“, каза още гостът.

Алексиев се съмнява, че „Ислямска държава“ е отговорна за атентата в Испания. „Всеки може да каже: „Това сме ние“. Спомняте си големия атентат в Мадрид през 2004 г. – тогава „Ал Кайда“ пое отговорността, а няма никакво доказателство, че има нещо общо. Това са хора, радикализирани в Европа, и вършат това, което вършат, независимо от ИДИЛ или „Ал Кайда“. Те са радикализирани да мразят идеята на Европа. Те не само живеят в тази Европа, повечето от тях са на държавни разноски, но това не означава, че обичат Европа или особено нравите ѝ. Те смятат европейците за неверници, а според шариата неверниците трябва да бъдат убити – това е съвсем елементарно“, каза Алексиев.

Вижте целия разговор във видеото: