Корнелия Нинова не е пострадала тежко при катастрофата, станало по-рано днес. Наложило се е обаче да мине през „Пирогов”, тъй като предишната й катастрофа беше съвсем скоро. Тогава тя имаше повече травми. Няма опасност за живота й, за съжаление, това е много неприятен инцидент. Това каза в предаването "Лице в лице" депутатът от БСП Александър Симов.

В БСП не е новост да има вътрешно напрежение, вътрешно-партийни противопоставяния, но аз лично не смятам, че Корнелия Нинова е заплашена от бламиране, каза Симов по повод последния пленум на БСП.

"Решението за Конгреса мина с повече гласове, но дори и с 4 гласа да е минало, това все пак е надделяване. Линията на Корнелия Нинова надделя", допълни той.

В коментар на опозицията на Корнелия Нинова вътре в партията, Симов каза, че едната група се е формирала около изгонения от Изпълнителното бюро Георги Гергов, който е основният проводник на тезата за колаборация с ГЕРБ. Идея на Гергов е, ако БСП спечели изборите един ден да покани ГЕРБ за коалиция, каза Симов.

"Факт е, че имаме на масата една политическа теза, че БСП трябва да работи така, да прави такава политика, че да е удобна за влизане в коалиция с ГЕРБ. Това е теза, която аз никога няма да приема", добави той.

По думите му, другата част от опозицията срещу Корнелия Нинова е групирана около Михаил Миков, предишният лидер, който също не приема лидерството.

"Групираните около него не харесват нейния лидерски стил, тъй като смятат, че тя свръхконцентрира лидерското начало в партията, взема много правомощия на колективните органи и движи партията по своя собствена линия без да се допитва до колективното ръководство", коментира Александър Симов.

Според него въпросът обаче е спорен, тъй като и предишни лидери са правели същото, но тогава не е ставало обект на драма.

Според него Конгресът е най-доброто място всички тези противоречия да бъдат изказани и партията да вземе своето решение.

Не можем да отречем, че стилът на Корнелия Нинова вля една свежа струйка в БСП и буквално я събуди от политическата кома, каза още Симов.

Относно предложението на левицата за бюджет, депутатът заяви, че за първи път в годините на прехода БСП е извадила в опозиция проектобюджет не след управляващите, а заедно с тях, за да покаже, че има нова визия за държавата.

Симов заяви, че в проектобюджета на левицата се предлага минаване към прогресивно данъчно облагане, край на плоския данък, въвежда се и необлагаем минимум в размер на 510 лв., колкото е минималната работна заплата.

Той подчерта, че това не вдига данъците на хората, 2 млн. и 800 хиляди българи ще имат повече пари, след като се въведе този необлагаем минимум.

"Увеличението на данъците засяга една прослойка от около 130 000 души, които вземат 13 или 14 пъти по-големи заплати от хората, които вземат най-малките заплати. Такава ножица на неравенството е отворена в България, огромна пропаст и бездна. Ние се опитваме да преодолеем тази бездна на неравенството и това е задачата на левицата – да покажем, че държавата сега се намира в състояние на аномалия и, че е възможна друга България".

Ние въведохме плоския данък и това е наша грешка, добави Симов.

В онези години, когато беше въведен плоският данък, икономистите на левицата, ситуацията в света, имаха своето обяснение защо го въвеждат, каза още той.

Този бюджет беше необходим, за да покажем, че ГЕРБ вършат глупости, допълни Александър Симов.

"ГЕРБ утре няма да ги има, БСП ще съществува. В разгара на временните явления ние се заблуждаваме, че ще бъдат вечни. ГЕРБ имат много да ни догонват и съм убеден, че няма да успеят".