Сигнали за бели щъркели, останали да зимуват у нас, вече постъпват в "Зелени балкани", съобщиха за bTV от неправителствената организация. Това е рядко явление, но не е изключено да видите щъркел и в снега.

Ако се случи, не е препоръчително да храним птицата, защото изкуствено спираме пътя им на миграция на юг. При летящите птици това не е желателно.

От началото на зимата до момента в Спасителния център за диви животни са постъпили два сигнала – единият от Калотина, другият от Северна България. Еколозите следят и ято от 5 щъркела в района на Стара Загора.

Според  д-р Христина Клисурова от Спасителния център реална причина за тяхното оставане няма. Най-често бели щъркели през зимата се срещат в незамръзналите водоеми, в които има храна.

Ако видим някъде такива щъркели, не е препоръчително да ги храним, защото независимо дали водите са замръзнали или не, по този начин изкуствено им спираме пътя на миграция на юг. При летящите птици това не е желателно.

Препоръчително е и да се свържем с РИОСВ или някой център за спасение на диви животни, защото оттам могат да преценят дали става въпрос за зимуващ щъркел или за бедстващ.