„В България завършилите лекари започват работа с 500-600 лв. заплата, а като отидат да специализират в Германия получават 10 пъти повече”.



Това отговори днес преди тържеството в зала "България" проф. д-р Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет и председател на Съвета на ректорите, на въпрос защо лекарите напускат страната.

Поводът е Световният ден на здравето – 7 април и отбелязването на Патронния празник на Медицински университет-София. „Ако заплащането продължава по този начин, ще има недостиг на лекари в България, за разлика от кадрите в Медицинския университет, които са на необходимото високо ниво”, поясни той, цитиран от БГНЕС.

Професорът даде шокиращи данни, според които в Европа ще има търсене на над 1 млн. лекари и „те ще си ги набавят отнякъде, нали се досещате за сметка на кои държави - от такива като нас, с добро ниво на обучение. И ако не вземем драстични мерки - ще произвеждаме лекари за ЕС”, предупреди той. „Има само едни начини за задържане на кадрите - това са икономическите лостове - повишение на заплатите и по-добри условия на труд, аз други не знам”, каза проф. Митев.