В София започва акция срещу неправилно паркираните автомобили. От днес КАТ-София ще снима нарушителите и ще ги глобява. Екипите на КАТ, които следят с камери спазват ли се ограниченията за скоростта, вече ще снимат автомобилите, които са спрелите неправилно. Често те затрудняват движението на градския транспорт.

Само за няколко часа полицаите хванаха между 30 и 40 нарушители, всички те паркирали неправомерно колите си на пътното платно. Мобилните камери на КАТ влизат в акция заради масовите нарушения. Според Пътна полиция не бива да се паркира на платното, защото това не само, че затруднява движението, но и създава рискове от катастрофи.

„Патрулният автомобил, който има вътре камера, първо минава по булеварда, вижда къде има забранителни знаци. Снимаме знаците предварително, за да се вижда, че наистина нарушението е в рамките на зоната на този знак и оттам, минавайки бавно покрай автомобила, заснемаме регистрационната табела, задната или предната, зависи как са паркирали, след което в края на работния ден се прибират колегите в КАТ-Пътна полиция, обработват материала, правят справка за собствеността на водача, подготвят призовки, уведомление, изпращаме ги на адреса и виновният водач го викаме при нас, за да му наложим глоба”, обясни Тенче Тенев, началник на Пътна полиция.

Глобите, които нарушителите ще плащат, ще са от 20 до 50 лв. Те са по Закона за движение по пътищата. Отделно Столична община следи за паркирането в централната градска част и в зелените зони. За най-драстичните нарушения се съставят актове до 500 лв.