Академичният съвет на Софийския университет е упълномощил ректора да предприеме предвидените от закона действия заради окупацията на Ректората.

„Това е престъпление, защото сградата на университета е публична държавна собственост, която е изцяло е под разпореждането на ректора. По закон, ректорът няма право да преотстъпва това управление” каза за „Фокус” проф. Иван Илчев.

По думите му в блокираната сграда има апаратура за стотици милиони левове, там се намира секретна документация, там са печатите на факултетите и на университета. Там е паричният салон, там са банкомати, има апарати за храна и напитки, компютри. „Всичко това в момента е без надзор. Това е престъпление и на практика е кражба на държавна собственост”, допълни ректорът на ВУЗ-а.

По-рано той обяви, че се кани да сезира прокуратурата за повторната окупация на учебното заведение точно преди изпитната сесия и в края на периода за довършване на международни проекти.

По-късно се появи и официална позиция на ръководството на Алм аматер, която беше публикувана на интернет страницата на университета.

"Действията на малка група граждани, част от която дори не са от академичната общност на Алма матер, в най-голямата сграда в София, която е публична държавна собственост и национален паметник на културата, пречат на десетки хиляди наши студенти и техните близки, както и на преподавателите и служителите от администрацията. Тази сутрин с прогонването на университетската охрана беше извършено престъпление, като държавната публична собственост бе завзета. Тези действия поставят под заплаха нормалното провеждане на учебния процес и застрашават гражданските права и интереси на десетки хиляди наши студенти и техните близки, на преподавателите и служителите. Поради атмосферните условия съществува и риск от критични ситуации, свързани с функционирането на електричеството, отоплението и водоснабдяването на сградата. Окупирайки държавна публична собственост, гражданите, заели Ректората, извършват престъпление и подлежат на наказателна отговорност", се казва в позицията.

В същото време във Велико Търново премиерът Пламен Орешарски подчерта, че е готов да приеме представители на окупаторите на СУ и да разговаря дори по искането за оставка на правителството. Той обясни, че следи отблизо ситуацията в университета, но към момента не вижда никакви градивни промени по исканията на протестиращите.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите