В проповедите си Ахмед Муса призовавал поддръжниците си да заемат бойни позиции и да застанат под знамената на „Ислямска държава”. Това твърди вторият таен свидетел, чиито показания бяха прочетени днес по време на делото срещу 14-те подсъдими за разпространението на идеите на ИДИЛ в Пазарджик.

В проповедите си Ахмед Муса е призовавал хората да не се подчиняват на законите на държавата, а на законите на шериата. Освен това той е говорил да не се гласува, защото това е против законите на исляма.

Тайният свидетел твърди също, че е виждал Ахмед Муса да проповядва на фона на черно знаме с арабски надписи. Той уточнява, че преди да се появи ИДИЛ не е виждал такова знаме. След прочитане на показанията на свидетеля, прокуратурата, адвокатите и самите подсъдими зададоха въпроси към него, съобщава агенция „Фокус”.

Във въпросите се търси уточняване на факти и обстоятелства, посочени от свидетеля, а именно участвал ли е и той в проповедите, различава ли отделните направления на исляма, присъствал ли е лично на проповедите на Муса, посещавал ли е молитвените домове в Пазарджик и Асеновград. Освен това подсъдимата Александрина Ангелова зададе въпрос към свидетеля дали след посещаване на проповеди на Муса е станал привърженик на радикалното течение на исляма.