Агенцията по храните започва масови проверки на млечни продукти. Мярката е нужна заради системно нарушаване на разпоредбите на надзорния орган.

Потребителите все по-трудно се ориентират как да изберат сирене, така че да не купят продукт с растителна мазнина. В търговската мрежа всеки има собствена стратегия как да разпознае сиренето от имитиращия продукт.

Според един потребител то трябва да бъде сравнително твърдо и да не е искрящо бяло, а леко жълтеникаво. „Ние няма да умрем от наличието на растителните мазнини - проблемът е, че нещо се продава на спекулативно по-висока цена”, коментира клиент.

От агенцията по безопасност на храните обявиха, че започват масирани проверки в търговската мрежа. Ще бъдат обхванати както продуктите в големите търговски вериги, така и тези в кварталните магазинчета. „Целта ни е за около 2-3 месеца да обхванем абсолютно всички производители в България с най-популярните продукти на пазара”, коментира председателят на БАБХ д-р Любомир Кулински.

Всеки ден ще се изследват по пет проби за наличието на немлечни мазнини. Резултатите ще се обявяват на сайта на агенцията по безопасност на храните. В момента юристите проверяват какви са възможностите некоректните производители да бъдат обявени с имената си. Според тях целта е те да бъдат оповестявани.

От „Активни потребители", които наскоро публикуваха резултати от тестове на сирене, които показаха различни отклонения от нормите, обявиха, че са скептични, относно ефекта на масираните проверки в сектора. „Всеки един производител в момента правилно разчита посланието и временно спира ползването на заместители, но въпроса е дали след 3 месеца практиките няма да започнат отново”, заявява Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".

От агенцията обаче обещават масираните проверките де не бъдат кампанийни, за да имат траен ефект върху пазара.

От БАБХ обявиха намерението скоро да започнат проверки и за наличие на растителни мазнини в киселото мляко.