България подобрява условията за настаняване на бежанци. Настоящата власт осигурява храна за бежанците, за което доскоро отговаряха международни организации. Това се казва в кореспонденция на агенция Франс прес от София.

Българският вътрешен министър Цветлин Йовчев сезира прокуратурата, като обвини предишното правителство в лошо управление на еврофондове за подпомагане на бежанците. София трябваше да се справя със значителен приток на хора, търсещи убежище, през 2013 г., съобщава Франс прес.

"30 милиона лева (15 милиона евро) са били похарчени" между 2008 и 2012 г., повечето от които за печатане на брошури, закупуване на скъпи компютри и организиране на семинари, съобщи Йовчев. Значителна част от тези средства, идващи от ЕС и българския бюджет, беше предвидена за подобряване на капацитета на страната за настаняване на бежанците, уточни министърът.

"В крайна сметка не знаехме къде да настаним бежанците", каза той, посочвайки грешките на предишното правителство на Бойко Борисов (2009-2013).

Франс прес припомня, че миналата година в България пристигнаха 11 000 бежанци (далеч над капацитета за прием на страната), повечето от които цивилни сирийци, които бягаха от войната в родината си, преминавайки през Турция.

Йовчев отбеляза, че много доклади на службите за сигурност са предупредили предишното правителство за вероятен масов приток на бежанци. България трябваше да спре пристигането на имигрантите, като постави 1300 полицаи на границата си с Турция и издигна стена от 35 км. Мерките бяха критикувани от Върховния комисариат на ООН за бежанците и от Европейската комисия.

Без тези мерки "България нямаше да овладее притока на бежанци", категоричен е вътрешният министър преди няколко дни.

В най-големия център за настаняване на бежанци в Харманли условията за живот бяха подобрени в последно време и 1800-те бежанци вече имат топлина, отбелязва Франс прес.

От известна време правителството осигурява храната на бежанците, за което досега отговаряше Върховният комисариат на ООН за бежанците. Лекари ще бъдат изпратени през април, съобщи министърът. До момента лекарските грижи се полагат от неправителствената организация Лекари без граници.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас