Правителството даде съгласие за откриване на консулство на Ислямска република Афганистан в България. То ще бъде ръководено от нещатно консулско длъжностно лице, а седалището ще е в Несебър.

То ще обслужва територията на областите Бургас, Сливен и Ямбол. Със същото решение кабинетът постанови Красимир Антонов да изпълнява функциите на почетен консул на Афганистан в България.

Антонов е завършил Университета по архитектура, строителство и геодезия - София със специалност "Строителство на сгради и съоръжения" и е специализирал "Метални конструкции" в Държавния университет по архитектура в Санкт Петербург. От 1990 г. развива частна дейност в областта на строителството и хотелиерството.

Той е член на Централното ръководство на сдружение "Европейско движение за пряка демокрация" и на Управителния съвет на Алианс България-Франция Елзас 2012, както и съпрезидент на Българския строителен и търговски консорциум.

Даването на съгласие за откриване на консулство на Афганистан в България има за цел да подпомогне афганистанското посолство в София за по-нататъшното разширяване на двустранните отношения в сферата на икономиката, културата и образованието, уточняват от правителствената пресслужба.