Сотир Цацаров:
КТБ – скъпо украшение под държавен похлупак
Главният прокурор предложи банката първо да бъде оздравена и чак после вложителите да си получат парите
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    0
КТБ - Централа
Снимка: БГНЕС

Скъпо банково украшение, съществувало години наред с протекцията на държавата и политиците - така главният прокурор Сотир Цацаров определи ситуацията със затворената и разследвана Корпоративна търговска банка.

Според него банката е функционирала при неефективен надзор и със съмнително високи лихви по влоговете.

„В продължение не на месеци, а на години КТБ е била едно скъпо банково украшение, което е било поставено под похлупак, то е било поставено под един красив стъклен похлупак от държавата, държавата е правила максимума, за да обгрижи този похлупак, за да държи парите си и парите на държавните предприятия в този похлупак, тоест тя се е грижила това, което се е намирало под похлупака, да стои чисто, неопетнено, здраво и изглеждащо стабилно”, заяви Цацаров.

Той бе категоричен, че при подобно развитие „ние не можем да кажем на хората, извинете ме за израза, спасявайте се”.

В същото време, главният прокурор предложи радикално, по думите му, решение за КТБ - първо да се търси път за оздравяване на банката и едва след това да се мисли за вариант, при който хората да си получат парите.

"Трябва да бъде надскочен законът за гарантиране на влоговете в банките, казано по друг начин, трябва да се търси път за оздравяване на банката", заяви обвинител №1.

Иначе атаките срещу себе си по казуса КТБ Цацаров определи като идващи от хора, получавали пари по един или друг начин от банката

Обвинението в помощ на наказаните от потопа

По-рано днес Цацаров се срещна с кмета на бедстваща Мизия.

Като надзорен орган върху институциите, работещи при управление на кризи, прокуратурата ще настоява изхранването на пострадалите да продължи и след 15 септември. Тогава си тръгва полевата кухня, предоставена от Министерството на отбраната.

Цацаров се обяви и за промени в нормативната уредба, за да могат хората да получат обезщетения на разумни пазарни цени и да възстановят домовете си.

В разследването на потопа в Мизия участват и представители на Националното следствие.

  • 0
    0
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре