Десетки хора се събраха пред Съдебната палата в Стара Загора в знак на солидарност към 18-годишната Мария Гиздева. Тя е обвинена в убийството на насилника си - 62-годишният Богдан Динев. Днес изтича 72-часовата мярка за неотклонение на момичето.

Протестът беше организиран в социалните мрежи. Хората настояваха момичето да бъде освободено от ареста, за да може за психическото й състояние да се погрижат професионалисти.

18-годишната Мария Гиздева беше задържана в сряда по обвинение в  убийство на 62-годишен мъж, който я е насилил сексуално. Момичето само се е предало на полицията, направило е пълни самопризнания.

По думите на адвоката й Валентин Димитров, състоянието на неговата подзащитна е много тежко, а престоят в ареста я смазва психически.

На мястото на протеста бяха и родителите на Мария. Те казаха, че дъщеря им е изключително скромно и наивно дете и че нямат обяснение защо се е озовала в дома му. Чули са от нея разказ, че е контактувала с някакъв добър дядо, който идвал в кафенето, в което работи и обяснявала, че той имал също 18-годишна дъщеря. Това било единственото нещо, което знаели за този човек.

Адвокатът на момичето Валентин Димитров бе призован по телефона да се яви в следствения арест в 11 ч., но тъй като реши да тръгне по-рано, към него се присъединиха и протестиращите.

Снимка: БГНЕС

18-годишната ученичка е действала при неизбежна самоотбрана, заяви Валентин Димитров.

„Смятам, че момичето е задържано незаконосъобразно, тъй като това е класически случай на неизбежна самоотбрана. Имало е тежко посегателство върху нейната личност. Детето просто се е защитавало. Животът й е бил в опасност”, каза адвокат Димитров.